hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató típusszabályzatok közzétételéről

  • adozona.hu

A pénzmosási törvény hatálya alá tartozó könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző, virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó, a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók, a székhelyszolgáltatók által elkészítendő belső szabályzat aktualizálásához tett közzé tájékoztatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV tájékoztatja az érintetteket, hogy a 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) 65. § (1) bekezdése, továbbá az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit.) 3. § (4) bekezdése alapján a törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére a szolgáltatók kötelesek belső szabályzatot készíteni.

A Pmt. 65. § (4) bekezdése szerint a szolgáltató a jogszabályban, az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szerv által kiadott útmutatóban vagy a belső rendjében – ideértve a 27. § szerinti belső kockázatértékelését is – bekövetkezett változást követően köteles harminc napon belül a belső szabályzatát felülvizsgálni és azt szükség esetén módosítani.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályok hatálya alá tartozó egyes nem pénzügyi szolgáltatók részére a Pmt. végrehajtásának, valamint Kit. szerinti szűrőrendszer kidolgozásának és működtetése minimumkövetelményeinek részletes szabályairól szóló 2/2021. PM rendeletben foglaltak teljesítéséhez a korábban elkészített belső szabályzatokat 30 napon belül felülvizsgálni és módosítani kell, mivel a 2/2021. PM rendelet a felügyeleti szerv által kiadott útmutatónak minősül.

A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda 2021. április 27-én a NAV honlapjára feltöltötte a szükséges változtatásokat tartalmazó, módosításhoz segítséget nyújtó típusszabályzatait az alábbi hivatkozáson: https://nav.gov.hu/nav/penzmosas/felugyeleti_tevekenyseg/tipusszabalyzatok.

Sem a fentiek alapján átdolgozott belső szabályzatot, sem az átdolgozásról szóló tájékoztatót nem kell megküldeni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda részére – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close