hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mélyponton az üzleti várakozások

  • adozona.hu

Augusztusban – a jelentős júliusi emelkedés után - a GKI konjunktúraindexe érezhetően csökkent (-3,9-re), s ezzel visszatért idei mélypontjára.

A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. Augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott.

Az ipari bizalmi index számottevően (5 ponttal) csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki termelési helyzet megítélése és a közeljövőre vonatkozó termelési kilátás is. Kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány – de ezen belül az exporté nem - és a készletek megítélése is.

Az építőipari bizalmi index – július után – augusztusban is csökkent (3 ponttal), e mutató értéke három éves mélypontra süllyedt. A magasépítő cégek kilátásai számottevően romlottak, míg a mélyépítő cégeké kissé javultak. Az előző háromhavi termelés megítélése augusztusban némileg javult, viszont a rendelésállományé érezhetően kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index értéke 2016 nyolcadik hónapjában tovább csökkent (4 ponttal), így kilépett az elmúlt immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávból, ráadásul 2013 novembere óta először került negatív tartományba. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett – csakúgy, mint az előző hónapban – most is jelentősen romlott, míg a rendelések várható alakulását is csökkenés jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index értéke – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban visszaesett (3 ponttal), de még így is meghaladja a májusi-júniusi szinteket. A felmérést megelőző három hónap forgalmának megítélése enyhén romlott, a forgalmi kilátások lényegé ben nem változtak.

A foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, különösen erőteljes volt a romlás a szolgáltató szektorban. A négy vizsgált szektor átlagos várakozását kifejező mutató 30 havi mélypontra került. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont kissé mérséklődött.

Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelem kissé gyengült, míg a szolgáltatások terén erősödött. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A magyar gazdaság közeljövőben várható helyzetének megítélése augusztusban mind a négy vizsgált ágazatban látványosan javult. A lakosság e téren korántsem ilyen derűlátó, körükben kissé romlottak ezek a kilátások. A GKI fogyasztói bizalmi index – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban némileg (2,5 ponttal) csökkent, s így a júniusi szint közelébe esett vissza. Ebben a hónapban a lakosság a következő egy évre vonatkozóan saját várható pénzügyi helyzetét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetőségeit, valamint a várható megtakarítási képességét is az előző hónaphoz képest rosszabbnak ítélte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close