Májkrémeket tesztelt a Nébih

  • adozona.hu

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A teszt során 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt.

A boltok polcain – megnevezésüket, ízesítésüket, összetételüket és csomagolásukat tekintve – többféle májtartalmú húskészítménnyel találkozhatunk. A 10 éves Szupermenta legújabb terméktesztjén a sokak által kedvelt májkrémeket vizsgálták. Összesen 37 tartós termék szerepelt a tesztben, melyek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. Jó hír, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból a szakemberek minden vizsgálati eredményt rendben találtak.

A tesztalanyok közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint.

A Szupermenta-tesztek népszerű mozzanata a kedveltségi vizsgálat, mely a májkrémeknél sem maradhatott el. Ezúttal is szakértők és laikusok pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján a fő májösszetevőként csirkemájat tartalmazó termékek versenyében a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120 g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105 g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120 g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62 g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65 g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48 g lett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Régi és új K+F adó(alap-)kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Vagyonfelosztási javaslat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Irodabútor használatba adása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink