hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakossági energiahatékonysági hitel: könnyítések az MFB-nél

  • MTI

Új módosító csomag lépett életbe a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által közvetített kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramnál október közepétől. A magánszemélyek, illetve társasházak és lakásszövetkezetek számára elérhető uniós forrású hitel közép-magyarországi régiónak szánt alprogramjánál a beérkezett igénylések elérték a keretösszeget, a többi régiónak szánt keretre viszont továbbra is lehet pályázni – közölte az MFB.

A lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel jelenleg a legnagyobb program, ami az energetikai szempontból elavult ingatlanok korszerűsítését célozza. Az október 15-étől hatályos módosítási csomag alapján a természetes személyeknek, jellemzően a családi házak tulajdonosainak lehetőségük nyílik arra, hogy a projekt befejezésének határideje indokolt esetben 3 hónappal kitolódjon. Biztosítéki könnyítéseket vezettek be az 5 millió forintot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén, az igénylők az eddiginél kedvezőbb fedezeti elvárások mellett, vagy bizonyos feltételek esetén akár tárgyi fedezet nélkül is hitelhez juthatnak.

Valamennyi hiteligénylőt érintő változás, hogy a korábbi 50 százalékról 100 százalékra emelkedik az utófinanszírozás mértéke.

Társasházaknál és lakásszövetkezeteknél a lakásonkénti minimum kölcsönösszeg 500 ezer forintról 250 ezer forintra csökken, tehát kisebb volumenű beruházások, például ablakcserék is finanszírozhatóvá válnak.

Ezeknél a hiteligénylőknél is életbe léptek biztosítéki könnyítések. Az 50-100 millió forint közötti, illetve a lakásonként 1,5-3 millió forint közötti kölcsönösszegnél fedezetként adósságszolgálati zárolt tartalékszámlán 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget kell elhelyezni és ennek a kölcsön teljes futamideje alatt rendelkezésre kell állni, egyéb biztosíték nyújtása nem kötelező. Magasabb hitelösszegnél a lakásonkénti 3 millió forintot meghaladó, illetve a teljes kölcsönösszeg 100 millió forintot meghaladó rész minimum 10 százalékára biztosítéknyújtás kötelező.

A könnyítésekre hozott példák között az MFB kiemelte azt is, hogy indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható a türelmi idő, illetve a projekt befejezésének határideje is. A társasházak, lakásszövetkezetek esetén a felújítási alap is elfogadható, mint a visszafizetés forrása, valamint jogerős közgyűlési határozat nélkül is be lehet adni a hiteligénylést.

A közlemény szerint a nulla százalékos kamattal igényelhető lakossági energiahatékonysági hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, például kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal számolniuk, a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni.

A nagyszámú igénylés miatt a közép-magyarországi régió számára elérhető alprogram csaknem 12,5 milliárd forintos kerete már betelt, annak ellenére, hogy korábban a kormány döntése értelmében megemelte a keretösszeget az MFB. A többi régióban igényelhető alprogram esetében is folyamatosan érkeznek az igénylések, itt összesen 105 milliárd forint áll rendelkezésre a magánszemélyek és a társasházak, lakószövetkezetek számára – közölte az MFB.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close