hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kúriai döntés: a Tokaji Borvidéken csak meghatározott szőlőfajták telepíthetők területi korlátozás nélkül

  • adozona.hu

A Tokaji Borvidék zárt borvidék, területén területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők. A Kúria döntésében azt a kérdést vizsgálta, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Rendtartása a borvidéki termelőkre kötelező jelleggel előírhatja-e, hogy a borvidéken csak ezen meghatározott szőlőfajták telepíthetők területi korlátozás nélkül.

A megállapított tényállás szerint a Tokaji Borvidéken szőlészeti, borászati tevékenységet folytató személy részére kiadott, konkrét telepíthető szőlőfajta meghatározását nem tartalmazó újratelepítési engedélyt a hegybíró – tudomást szerezve arról, hogy a jogosult a telepítést Chardonnay és Pinot noir szőlőfajtákkal kívánta elvégezni – kiegészítette azzal, hogy a Tokaji borvidék területén a Borvidéki Rendtartás szerint területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők. A felperes ezen korlátozást tartalmazó határozat-kiegészítés elleni keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította.

A Kúria a Fővárosi Törvényszék ítéletét hatályában fenntartotta. A Kúria megállapította, hogy a határozatok az ügyféllel való együttműködés körében a fél által betartani vállalt rendtartás előírásainak kiemelésével kiegészíthetők. A hegyközségi rendtartás a hegyközség tagjára, a borvidéki rendtartás, a borvidék területén működő üzemekre kiterjedő kötelező erejű rendelkezéseket állapíthat meg.

A Kúria az ügyben megállapította továbbá, hogy a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok mint a szőlő- és borgazdálkodás terén évszádos hagyománnyal rendelkező szakmai szervezetek az általuk ellátandó közfeladat teljesítése körében hatáskörrel rendelkeznek a célszerű telepítés és művelés meghatározására. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő a világon egyedülálló, több mint ezeréves, változatlan formában maradt szőlészeti- és borászati hagyományt megtestesítő Tokaji Borvidéken telepíthető szőlőfajták meghatározása és védelme nemzeti érdek (Kfv.IV.35.211 /2021/7.).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs