hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külkereskedelem: nőtt a többlet

  • adozona.hu

2018 júniusában a kivitel volumene 8,9, a behozatalé 6,4%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 1024 millió euró volt, amely 165 millió euróval több a 2017. júniusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 8,2, a behozatalé 7,0%-kal emelkedett. 2018 első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 4,2 milliárd euró volt, közölte a KSH.

2018. június:

A kivitel értéke 9,6 milliárd euró (3080 milliárd forint), a behozatalé 8,5 milliárd euró(2749 milliárd forint) volt.

2018. júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 9,1, az importé 8,0%-kal emelkedett.

A külkereskedelmi aktívum 165 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 46 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 5,8, exportban 4,6%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,1%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 4,7, a dollárral szemben 0,7%-kal leértékelődött.

gépek és szállítóeszközök 2017. júniusi áron számított kereskedelme a kivitelben 11, a behozatalban 8,2%-kal növekedett. A közúti járművek exportjának kismértékű növekedését a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja pár százalékkal mérséklődött, importja viszont több mint tizedével esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja kismértékben, exportja viszont közel ötödével emelkedett. A növekedés importoldalon a mobiltelefonok, exportoldalon az autóvezetést segítő radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala több mint tizedével bővült. A növekedésben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, valamint az elektronikus integrált áramkör importja dominált.

feldolgozott termékek exportvolumene 9,2, az importé 7,3%-kal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint negyedével, behozatala több mint harmadával növekedett. A műanyag-alapanyagok exportja közel tizedével, importja alig emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma mindkét irányban kismértékben változott: kivitele csökkent, behozatala nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Importban és exportban egyaránt az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. A vas és acél forgalma importoldalon kissé, exportoldalon több mint hatodával bővült, a növekedést mindkét oldalon a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása eredményezte. A színesfém kivitele kismértékben, behozatala közel tizedével emelkedett, mindkét oldalon a megmunkálatlan alumínium, az alumíniumrúd és -profil, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma mindkét irányban enyhén növekedett az előző év azonos időszakának szintjéhez képest.

Az energiahordozók importvolumene 4,0, exportvolumene 7,9%-kal mérséklődött. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint tizedével csökkent, kivitele viszont közel ugyanekkora mértékben emelkedett. A természetes és mesterséges gáz importja közel tizedével bővült. A villamos energia behozatalában minimális növekedés mutatkozott, exportja felére csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5%-kal csökkent, az importé 3,8%-kal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja harmadával esett vissza, importja több mint tizedével nőtt. A kivitelben a búza és a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, a behozatalban a kenyér és más pékáru forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja és importja egyaránt az élelmezési célú baromfi forgalomváltozása miatt emelkedett. Az ital és dohány exportja közel harmadával, importja kismértékben nőtt. A növekedés importban a feldolgozatlan dohány, a malátából készült sör és az ásványvíz, exportban az ásványvíz, valamint a cigaretta és a szivar forgalmában bekövetkezett változásnak tulajdonítható.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, a behozatalé 5,4%-kal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 390 millió euróval növekedett, és 1246 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 76%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,3%-kal mérséklődött, a behozatalé viszont 10%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 224 millió euróval romlott, és 222 millió eurós passzívumot mutatott.

2018. január–júniusban:

A kivitel értéke 53,4  milliárd euró (16 756 milliárd forint), a behozatalé 49,2 milliárd euró (15 426 milliárd forint) volt.

2018. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 5,2, a behozatalé 6,3%-kal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 398 millió euróval csökkent, és 4,2 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 1,2, exportban 1,0%-kal nőtt az előző év első hat hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 1,5%-kal le-, a dollárhoz viszonyítva azonban 9,2%-kal felértékelődött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close