hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Krízis az autóiparban: munkahelyeket szüntet meg a három nagy amerikai gyártó

  • MTI

Kénytelen munkahelyeket megszüntetni a három nagy amerikai autógyár az eladások csökkenése miatt, noha azt ígérték Donald Trump amerikai elnöknek, hogy növelik a foglalkoztatottak számát az Egyesült Államokban.

Hét egymás követő rekordév után először ütközik nehézségbe 2009 óta a General Motors (GM), a Ford és a Fiat Chrysler. Áprilisban a teljes autóipar eladásai éves összevetésben 4,7 százalékkal estek vissza, ezen belül a GM 5,9 százalékos, a Ford 7,1 százalékos, a Fiat Chrysler pedig 6,9 százalékos csökkenést szenvedett el. Az év első négy hónapját összesítő statisztikai adatok még gyászosabb képet festenek.

Elemzők szerint tetőztek az eladások tavaly, amikor 17,55 millió új járművet értékesítettek a gyártók. Elemzők az idei évre 17,1 milliós eladásra számítanak, ami – ha valóra válik –, azt jelenti, hogy a 2008/2009-es válság óta először visszaesik az új járművek értékesítése. „Az alacsony kamatok és a hosszabb futamidejű hitelek táplálták a növekedést az utóbbi években. A kamatok emelkedése viszont azt eredményezi, hogy kevésbé lesznek vonzók az autóhitelek a fogyasztóknak számára” – véli Jessica Caldwell, az Edmunds.com autóipari szakportál elemzője.

A piac telítődésével szembesülve a GM, a Ford és a Fiat Chrysler – amelyek új munkahelyek ezreit teremtették meg az utóbbi hét évben – különböző megszorító intézkedéseket jelentettek be a négykerék meghajtású nagy városi terepjárók és a pickupok iránti kereslet kielégítésének érdekében.

A GM, amelynek munkavállalói állománya a 2010-ben mért 77 ezerről 105 ezerre nőtt 2016 végére, azt tervezi, hogy több mint négyezer állást szüntet meg az olyan „kis” járművek csökkenő eladására reagálva, mint a Chevrolet Malibu vagy a Cadillac CTS.

A Ford 1400 munkahelyet számol fel, miközben a Fiat Chrysler több mint hatezer dolgozója – a michigani Sterling Heights és az ohiói Toledo gyárak munkásai – több hónapja kényszerszabadságon vannak.

Ez az általános szigorterápia még törékenyebbé teheti a januárban kötött kompromisszumot Trump elnökkel, aki többször bírálta az autóipart, mondván, arra használja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), hogy kiszervezze termelését Mexikóba, az olcsóbb munkaerő miatt.

Donald Trump hivatalba lépésének második napján fogadta a legnagyobb amerikai járműgyártók vezetőit, és arra biztatta őket, hogy építsenek új autógyárakat országszerte. Mary Barra, a General Motors, Mark Fields, a Ford és Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezetője akkor azt ígérte, hogy növelik az amerikai gyárakban foglalkoztatottak számát. A GM a tervezetten felül további egymilliárd dolláros befektetést és 1500 új munkahely létrehozását ajánlotta fel, a Ford pedig az előrehaladott munkálatok ellenére lemondott egy új mexikói gyár megépítéséről.

Az amerikai ipar gerincét alkotó detroiti hármak – az amerikai munkavállalók 5 százaléka kötődik az autógyártáshoz – amiatt is aggódhatnak, hogy részvényárfolyamuk csökken. Áprilisban az elektromos járműveket gyártó Tesla átvette a legértékesebb amerikai járműgyártó címét az addigi listavezető General Motorstól és Fordtól.

A General Motors részvényei 2013 végén közel 41 dolláros árfolyamon forogtak, 25 százalékkal haladták meg a múlt heti 32,72 dolláros záróárat.

A Ford-részvények árfolyama közel 40 százalékkal csökkent azóta, hogy Mark Fields három évvel ezelőtt átvette a vállalat irányítását. A részvény tőzsdei teljesítményével elégedetlen tulajdonosok nyomásának engedve a Ford Motor Co. ma bejelentette, hogy távozik az amerikai autógyártó éléről, és nyugdíjba vonul Mark Fields vezérigazgató – aki 28 évet töltött el a vállalatnál –, a helyét pedig James Hackett veszi át. A 62 éves James Hackett 2013-ban lépett be a Fordhoz, ahol az autonóm járművek fejlesztésével foglalkozó részleget irányítja.

A Ford felügyelőbizottsága és Bill Ford elnök elégedetlenek a cég teljesítményével, és több meggyőző bizonyítékot szeretnének látni az önállóan navigáló járművek, az elektromos autók és a mobilitási szolgáltatások fejlesztésre fordított összegek megtérülésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3