hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közhasznú nonprofit kft. jogosultsága az szja 1 százalékára

  • adozona.hu

Kaphat-e a személyi jövedelemadó 1 százalékából a közhasznú nonprofit szervezet, vagyis kedvezményezett civil szervezetnek minősül-e? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy közhasznú nonprofit kft. szerepel a NAV 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált, szja 1 százalékos felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listájában. A közhasznú tevékenységhez kapcsolódó fő tevékenységi köre: Növény-, állatkerti bemutató (természetvédelem). A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény alapján nem egyértelmű, hogy kedvezményezettnek minősülhet-e a 4. § (1) bekezdése alapján, mert egyik megfogalmazás sem illik rá igazán. A 2011. évi CLXXV. törvény 2. § (6) során meghatározásra került a civil szervezet fogalma. Civil szervezetnek tekintjük a civil társaságot, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületet (a párt kivételével) és az alapítványt. Kérdésem: közhasznú nonprofit kft. civil szervezetnek minősül-e? Jogosult lehet-e az szja 1 százalékára?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. pontja szerint civil szervezet:

a) a civil társaság,
b) a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület, a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével,
c) a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével az alapítvány.

A felsorolt szervezeti formák egyike sem nonprofit közhasznú társaság, amely tehát nem minősül civil szervezetnek.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 4. § (1) bekezdés f) pont alapján kedvezményezett lehet az a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtti három év valamelyikében a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetésből egyedi támogatásban részesült és nem tartozik az előző kategóriákba. Feltételezem, hogy ezen előírás alapján lett egy közhasznú nonprofit gazdasági társaság kedvezményezett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs