hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kormányrendelet: megválunk az egyszer használatos műanyagoktól

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 100. számában megjelent az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) kormányrendelet.

A rendelet szerint júliustól tilos lesz az alábbi egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatala:

1. Fültisztító pálcika;
2. evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
3. tányér;
4. szívószál;
5. italkeverő pálcika;
6. léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
7. expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely
7.1. azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre,
7.2. fogyasztása általában az edényből történik,
7.3. készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;
8. expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
9. expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A fentieken kívül betiltják még a 15 mikron falvastagság feletti könnyű műanyag hordtasakok forgalmazását is, a tilalom nem érvényes a biológiai úton lebomló műanyagból készült szatyrokra.

A határidő pedig már itt van a nyakunkon: 2021. július 1-jétől a fenti egyszer használatos dolgok már nem hozhatók forgalomba, kivételt csak néhány eszköz képez, amelyek leginkább csecsemők, kisgyerekek számára, illetve speciális gyógyászati célra készülnek, orvostechnikai célokra alkalmazhatók.

2023. január 1-jétől pedig betiltják még a fentieken kívüli italtartó pohár forgalomba hozatalát, beleértve annak tetejét és fedelét is. Ezek olyan műanyagból készült egyszer használatos poharak, amely a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgálnak, ideértve a természetes személy személyes szükségletének kielégítésére szolgáló műanyag poharat is.

A Magyar Közlöny 100. száma itt érhető el.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs