hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könnyebben lelepleződhetnek az adóelkerülők

  • adozona.hu

Magyarország az OECD újabb információcseréről szóló egyezményhez csatlakozik – közölte az NGM. Mintegy 50 ország adóhivatalai cserélik ki évente a transzferárazással kapcsolatos országonkénti jelentéseiket, ezzel komoly adóbevételkieséstől védik meg az egyezményben résztvevő államokat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013-ban indította az adóelkerüléssel, agresszív adótervezéssel szemben az úgynevezett BEPS projektjét, amelynek célja az adóalapcsökkentő és profitátcsoportosító gyakorlatok felszámolása.  Az OECD adóelkerülés elleni projektjének egyik leghatékonyabb eszközéhez csatlakozott hazánk. Ez egy olyan multilaterális megállapodás, amely alapján a részes államok adóhivatalai meghatározott multinacionális vállalatcsoportok egyes adatait évente automatikusan megosztják egymással – olvasható a minisztérium közleményében.

Az eddig 50 állam által aláírt megállapodás biztosítja a transzferárazással kapcsolatos országonkénti jelentések (angolul: Country-by-Country Report) adóhatóságok közötti cseréjét. A jelentéstétel azokat a multinacionális vállalatcsoportokat érinti, amelyek csoportszintű éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót. Az adatoknak köszönhetően – melyek többek között tartalmazzák a munkavállalók számát, a bevételt, a nyereségadót, a globális szintű jövedelemallokációt – az adóhivatalok fel tudják mérni a szokásos piaci ár megállapításával, az adóalapcsökkentéssel és profitátcsoportosítással kapcsolatos kockázatokat, és fel tudják tárni a saját költségvetésüket megillető közteher nagyságát.

A beérkező adatokkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzői még pontosabban ki tudják szűrni, hogy melyik multicégnél érdemes vizsgálódni. A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek és a transzferárakra vonatkozó ellenőrzések eredményesek, ezt igazolja a statisztika is. Csak 2015-ben 850 ellenőrzés fejeződött be, ezek 89 százaléka tárt fel hiányosságot. A revízió eredménye: 40 milliárd forint nettó adókülönbözet. Így a jövőben a transzferárakkal trükközők nemcsak a hatékony ellenőrzéssel, hanem azzal is számolhatnak, hogy a megállapodásnak köszönhetően napra kész és pontos adatai lesznek a multicég minden egyes leányvállalatáról a NAV-nak. 

A megállapodást még az Országgyűlésnek ratifikálnia kell, amely várhatóan 2017 elején megtörténik, így már az idei, 2016-os évet érinti a jelentéstételi kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs