hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jön a nyugdíjemelés - így kedveskedik a krímieknek Putyin

  • MTI

Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította a kormányt, hogy rövid időn belül emeljék az oroszországi szintre a krími lakosok nyugdíját - hangzott el az orosz kabinet szerdai ülésén.

Vlagyimir Putyin a munkaügyi és szociális miniszterhez fordulva közölte, hogy "minden orosz állampolgárnak biztosítani kell az egyenlő feltételeket". Az államfő azt kérte a tárcavezetőtől, hogy a parlamenti képviselőkkel együtt gondolják át és hajtsák végre az általa kitűzött feladatot.

Putyin kedden írta alá a megállapodást a Krím félsziget és az ott lévő, különleges jogokat élvező Szevasztopol város vezetőivel a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. Ukrajna és a nyugati országok nem ismerik el a Krím és Szevasztopol orosz bekebelezését.

A kedden aláírt szerződés szerint a félsziget az aláírás pillanatában befogadást nyert Oroszországba és minden krími állandó lakos automatikusan orosz állampolgárrá vált. Azok kivételével, akik egy hónapon belül nyilatkoznak arról, hogy megtartják régi (ukrán, vagy más) állampolgárságukat, illetve hontalanok szeretnének maradni - olvasható a megállapodásban.

Makszim Topilin orosz munkaügyi és szociális miniszter arról számolt be a novo-ogarjovói elnöki rezidencián tartott kormányülésen, hogy 677 ezer nyugdíjast tartanak számon a Krím félszigeten, beleértve Szevasztopol városát is. Az ottani átlagnyugdíj 5570 rubelt (mintegy 35 ezer forint) tesz ki, Szevasztopolban ez valamivel meghaladja a 6,2 ezer rubelnyi (körülbelül 38 ezer forint) összeget.
A krími nyugdíjak jóval alacsonyabbak az oroszországi átlagnál. Topilin 1,8-szoros, illetve kétszeres a különbség az ukrán és az orosz nyugdíjak között - tette hozzá Topilin. Az utóbbiak ennek megfelelően mintegy 12-13 ezer rubelt, forintban 74 -80 ezret tesznek ki.

Az orosz szakminiszter azt is elmondta, hogy a félszigeten élők jelenleg is megkapják a nyugdíjukat. Az új, orosz rendszerre átálláshoz külön törvényt kell elfogadni, amelynek tervezetén már dolgoznak Moszkvában. Topilin közölte, hogy - mivel a Krími Köztársaság néven Oroszországhoz csatlakozó terület és Szevasztopol város státusát és az egyéb kérdéseket 2015. január 1-ig tartó átmeneti időszakban rendezik - ezalatt az idő alatt kívánják az oroszországihoz igazítani a krími nyugdíjakat is.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő, Volodimir Konsztantinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Olekszij Csalij, Szevasztopol város polgármestere által a területeknek az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról kedden aláírt megállapodást az alaptörvénynek megfelelőnek ítélte szerdán az orosz alkotmánybíróság.

Vlagyimir Putyin államfő várhatóan még a nap folyamán a parlament elé terjeszti az egyezményt és a szükséges alkotmánymódosítás tervezetét, és az alsóházban várhatóan csütörtökön, a felsőházban pedig pénteken kerül napirendre a két "történelmi jelentőségű jogi aktus" jóváhagyása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close