hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogvesztő határidő közeledik a Magyarországon élő brit állampolgároknak

  • adozona.hu

Azok a Magyarországon élő brit állampolgárok, akik korábban EGT regisztrációs igazolást igényeltek, vagy ugyan nem igényeltek, de a megfelelő dokumentumokkal igazolni tudják, hogy már 2020-ban az országban éltek, év végéig még kedvezményesen kérelmezhetnek nemzeti letelepedési engedélyt, olvasható a PwC Magyarország közleményében.

A vonatkozó idegenrendészeti jogszabály alapján a brit állampolgárok EGT regisztrációs igazolása 2021. december 31-éig érvényes marad. Bár lehet olyan értelmezés, hogy az érvényét vesztő regisztrációs igazolások érvényességi idejét 60 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzeti rendelkezések, a kedvezményes feltételekkel kérelmezhető nemzeti letelepedési engedély iránti kérelem benyújtásának határidejét nem érinti ez a rendelkezés. A 2021. december 31-i határidő elmulasztása után tehát nem lesz lehetőség arra, hogy kedvezményes feltételekkel kérelmezzenek nemzeti letelepedési engedélyt az Egyesült Királyság már 2021 előtt itt élő állampolgárai.

A brit állampolgárok a Brexit következményeképp elveszíthetik azon jogukat, hogy engedélymentesen végezzék munkájukat Magyarországon, nemzeti letelepedési engedély birtokában ugyanakkor továbbra is engedély nélkül dolgozhatnak majd az országban. Éppen ezért érdemes odafigyelni az év végi határidőre mind az érintett brit állampolgároknak, mind az őket foglalkoztató magyarországi cégeknek, ugyanis annak elmulasztása a munkavégzést szüneteltetését vonhatja maga után. A letelepedési engedély időben történő megszerzése jelenti a garanciát arra, hogy továbbra se legyen szükség engedélyre a magyarországi munkavégzéshez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs