Itt vannak az adatok az MNB előzetes statisztikai mérlegéről az áprilisi adatok alapján

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján adott ki tájékoztatót a 2022. április havi adatok alapján készített előzetes statisztikai mérlegéről.

A külföldi követelések átlagos és hóvégi állománya egyaránt csökkent áprilisban. A nemzetközi szervezetekkel márciusban kötött repo ügyletek lezárása és a hitelintézetekkel korábban kötött forintlikviditást nyújtó swapok lejárata mind az átlagos, mind pedig a hóvégi állomány esetében a csökkenés irányába hatott, illetve az átlagállományt a forint átlagárfolyamának áprilisi erősödése is csökkentette. A hitelintézetekkel március végén kötött eurolikviditást nyújtó swapok lejárata és az EU Bizottságtól érkező transzferek részben ellensúlyozták az állományok csökkenését, valamint a hóvégi állomány esetében az április végi árfolyam változása is a növekedés irányába hatott.

Áprilisban a bankrendszer tartalékszámláinak (ideértve a „Hitelintézetek bankszámlabetétei – AFR számlák nélkül” állományokat, valamint az Azonnali Fizetési Rendszer keretében vezetett számlák azon részét, amit az MNB a kötelező tartalék teljesítésébe beszámít) átlagos egyenlege 10,9 milliárd forinttal haladta meg az előírt kötelező tartalék összegét. A tartalékkötelezettség 380,5 milliárd forint volt ebben a hónapban.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya nőtt a hónap során.

A bankrendszer forintlikviditásának áprilisi csökkenése a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett egynapos betétek átlagállományának csökkenésében tükröződött.

A központi kormányzati betétek átlagos és hóvégi állománya egyaránt nőtt az előző hónaphoz képest.

A külföldi kötelezettségek átlagos állománya ugyancsak emelkedett a hónapban.

A Monetáris Tanács április 27-étől újabb 100 bázisponttal, 5,4%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, illetve a kamatfolyosó alsó határát jelentő egynapos jegybanki betétek kamatlábát. A felső határt jelentő fedezett hitelek kamatlába ugyancsak 100 bázisponttal emelkedve, 8,4%-ra nőtt. Az egynapos bankközi hitelek átlagos kamatlába (HUFONIA) a hónap során döntően a kamatfolyosó aljának közelében, az alapkamat értéke körül mozgott, a hónap második felében néhány napra kissé eltávolodva annak szintjétől.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs