hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak az adatok az MNB előzetes statisztikai mérlegéről az áprilisi adatok alapján

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján adott ki tájékoztatót a 2022. április havi adatok alapján készített előzetes statisztikai mérlegéről.

A külföldi követelések átlagos és hóvégi állománya egyaránt csökkent áprilisban. A nemzetközi szervezetekkel márciusban kötött repo ügyletek lezárása és a hitelintézetekkel korábban kötött forintlikviditást nyújtó swapok lejárata mind az átlagos, mind pedig a hóvégi állomány esetében a csökkenés irányába hatott, illetve az átlagállományt a forint átlagárfolyamának áprilisi erősödése is csökkentette. A hitelintézetekkel március végén kötött eurolikviditást nyújtó swapok lejárata és az EU Bizottságtól érkező transzferek részben ellensúlyozták az állományok csökkenését, valamint a hóvégi állomány esetében az április végi árfolyam változása is a növekedés irányába hatott.

Áprilisban a bankrendszer tartalékszámláinak (ideértve a „Hitelintézetek bankszámlabetétei – AFR számlák nélkül” állományokat, valamint az Azonnali Fizetési Rendszer keretében vezetett számlák azon részét, amit az MNB a kötelező tartalék teljesítésébe beszámít) átlagos egyenlege 10,9 milliárd forinttal haladta meg az előírt kötelező tartalék összegét. A tartalékkötelezettség 380,5 milliárd forint volt ebben a hónapban.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya nőtt a hónap során.

A bankrendszer forintlikviditásának áprilisi csökkenése a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett egynapos betétek átlagállományának csökkenésében tükröződött.

A központi kormányzati betétek átlagos és hóvégi állománya egyaránt nőtt az előző hónaphoz képest.

A külföldi kötelezettségek átlagos állománya ugyancsak emelkedett a hónapban.

A Monetáris Tanács április 27-étől újabb 100 bázisponttal, 5,4%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, illetve a kamatfolyosó alsó határát jelentő egynapos jegybanki betétek kamatlábát. A felső határt jelentő fedezett hitelek kamatlába ugyancsak 100 bázisponttal emelkedve, 8,4%-ra nőtt. Az egynapos bankközi hitelek átlagos kamatlába (HUFONIA) a hónap során döntően a kamatfolyosó aljának közelében, az alapkamat értéke körül mozgott, a hónap második felében néhány napra kissé eltávolodva annak szintjétől.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs