hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Internetkapcsolat: utolsó figyelmeztetés az Európai Bizottságtól

  • Bruxinfo/Adózóna

Utolsó figyelmeztetést intézett az Európai Bizottság Magyarországhoz és 18 másik uniós tagállamhoz a nagy sebességű hálózatok lefedettségéhez kapcsolódó árcsökkentés végrehajtásának késlekedése miatt.

Tizenkilenc uniós tagállam, köztük Magyarország kapott utolsó figyelmeztetést csütörtökön Brüsszeltől, mert tíz hónappal a határidő lejárta után sem ültették át nemzeti jogrendjükbe a nagy sebességű hálózatok lefedettségének növeléséhez szükséges árcsökkentést előíró irányelvet.

Az Európai Bizottság arra szólította fel Ausztriát, Belgiumot, Bulgáriát, Ciprust, Csehországot, az Egyesült Királyságot, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Görögországot, Hollandiát, Horvátországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Magyarországot, Portugáliát, Szlovákiát és Szlovéniát, hogy hajtsák végre a nagy sebességű hálózatok kiépítési költségeinek csökkentésére irányuló intézkedéseket a 2014/61/EU irányelvnek megfelelően.

A tagállamoknak eredetileg 2016. január 1-i határidővel kellett volna átültetniük az irányelvet. Magyarországnak – a többi érintett országgal egyetemben – két hónapja van arra, hogy értesítse a Bizottságot az uniós intézkedések megfelelő átvételéről, ellenkező esetben a testület az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyet, és pénzügyi szankciókat is kezdeményezhet.

Az irányelv által előirányzott árcsökkentés célja a nagy sebességű hálózatok lefedettségének növelése az EU-ban. A meglévő fizikai infrastruktúra különböző ágazatok (energia, szállítmányozás stb.) közötti megosztását és újrafelhasználását célozza meg, aminek nyomán akár 30 százalékkal is csökkenhetnek a nagy sebességű internetkapcsolat bővítési költségei.

A szabályok értelmében 2025-ig bezárólag minden iskolának, egyetemnek, kutatóközpontnak, közlekedési központnak, valamennyi közszolgáltató intézménynek (kórházaknak és a közigazgatásnak) és digitális technológiát használó üzleti vállalkozásnak biztosítani kell a másodpercenként 1 gigabájt adat letöltésére alkalmas hálózati kapcsolódást.

Ugyanerre a határidőre – függetlenül attól, hogy városokról vagy a vidékről van szó – valamennyi európai háztartásnak másodpercenként legalább 100 megabájt sebességű hozzáférést kell biztosítani.   2025-re a városokban, a fő közlekedési útvonalak mentén és a vonatokon megszakítás nélkül rendelkezésre kell állnia az 5G szolgáltatásnak.

Egy időközi célkitűzés értelmében 2020-ig a tagállamok mindegyikében, legalább egy nagyvárosban biztosítani kell az 5G kereskedelmi célú szolgáltatását. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ

Széles Imre

tb-szakértő

Konszignációs raktár

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs