hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Inog a román adócsökkentés?

  • MTI

Románia nem állapodott meg az Európai Bizottság szakértőivel a Bukarest által január 1-jétől tervezett adócsökkentésekről – jelentette be Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottság szakértői június 16. óta tartózkodtak Bukarestben, és folytatnak megbeszéléseket a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött többoldalú, elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

A tárgyalássorozat végén Eugen Teodorovici közölte, hogy az Európai Bizottság az uniós pénzügyminiszterek július 14-ére tervezett találkozóján dönti el, milyen szakaszban van a Romániával kötött hitelmegállapodás.

A tárcavezető jelezte, hogy az IMF szakértői küldöttsége július közepén már nem megy Romániába, mert addigra rendelkezésére fognak állni az uniós végrehajtó szerv következtetései. Június közepén Teodorovici úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság szakértőinek most véget ért látogatásától függ, hogy az IMF küldöttsége Romániába megy vagy nem a tárgyalások folytatása érdekében.

A miniszter megerősítette, hogy Brüsszel a román parlament által szerdán elfogadott adótörvény hatásaitól fél leginkább, ugyanis ez a jogszabály több adócsökkentést tartalmaz, ezek közül a legjelentősebb az áfának 24 százalékról 19 százalékra csökkentése január 1-jei hatállyal.

A bizottság korábban figyelmeztette Bukarestet, hogy az adócsökkentés következtében az államháztartási hiány elérheti a román bruttó hazai termék 3,5 százalékát. Ugyanakkor a román kormány 2016-ra 2,9 százalékos deficittel számol, ami a pénzügyminiszter szerint esetleg 2,5 százalékra mérsékelhető. Teodorovici hangsúlyozta, hogy Romániának eltökélt szándéka 3 százalék alatt tartani a deficitet. A pénzügyminiszter hozzátette: az Európai Unióban számos ország államháztartási hiánya jóval meghaladja a 3 százalékot, Romániának pedig konszolidálnia kell gazdaságát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs