hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így loptak több millió dollár értékben kriptodevizát

  • MTI

Csaknem 662 millió jen, vagyis 6,3 millió dollár értékben loptak el hekkerek kriptodevizát Japánban a tavalyi év folyamán – közölte csütörtökön a japán rendőrség, amely első ízben hozott nyilvánosságra összesítést ilyen jellegű bűncselekményekről.

A rendőrség 149 ilyen kalózakciót regisztrált. A hekkerek az esetek nyolcvan százalékában úgy tulajdonítottak el kriptodevizát, hogy hozzáfértek a felhasználók virtuális „pénztárcájához”, ahol a kereskedéshez szükséges számítógépes kulcsokat, felhasználói neveket és jelszavakat tárolnak. A hekkerek gyakran a bitcoin, az ethereum és a riplle nevű kriptodevizákra fenték a fogukat, és 16 alkalommal japán kormányintézmények is érintettek voltak a lopásokban.

A világ legnagyobb, ugyancsak Japánban elkövetett kriptodeviza-lopására egyelőre nem sikerült teljesen fényt deríteni. Január végén a tokiói székhelyű Coincheck.com kereskedési platformon 534 millió dollár értékű alternatív kriptopénzt (altcoin) tulajdonítottak el egy likvid tárcából, ahol az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy ezt a lopást nem a virtuális „pénztárca” feltörésével, hanem kifejezetten a váltó számítógépes rendszere ellen kifejlesztett vírussal követték el, és a váltó alkalmazottjainak számítógépes levelezésen át juttattak a rendszerbe.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck összesen több mint 437 millió dollár kártérítést fizetett mintegy 260 ezer megkárosított ügyfélnek.

A nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire.
Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás, és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a kriptodevizákat legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek. A japán pénzügyi felügyelet (FSA) eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, és tíznél több kérelem még elbírálás alatt áll. A hatóság ellenőrzi, hogy a szóban forgó cégek minden körülmények között képesek-e teljesíteni az ügyfelek iránti kötelezettségeiket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs