hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Haszonélvezeti jog, a haszonélvező és a tulajdonos viszonya

  • dr. Nagy András ügyvéd
1

A már a római jog által is szabályozott haszonélvezeti jog igencsak erős dologi jog, ami alapján a haszonélvező számos jogosultság tekintetében a tulajdonos fölé kerekedhet. Vajon erősebb-e a haszonélvezeti jog a tulajdonjognál?

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) értelmében haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot (akár ingó, akár ingatlan) rendeltetésének megfelelően birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti [Ptk. 5:147. § (1) ]. A haszonélvezet tartalmát tehát a tulajdonjogból kivált – felsorolt – önállósult részjogosítványok teszik ki.

A gyakorlatban, például egy ingatlan tekintetében ez annyit jelent, hogy a haszonélvező az ingatlan kulcsait átveheti, az ingatlanba bemehet, ott tartózkodhat és akár bérbe is adhatja azt annak, akinek szeretné, azonban a rendelkezési jog továbbra is a tulajdonost illeti meg, vagyis kizárólag a tulajdonos adhatja el az ingatlant, a haszonélvező nem.

Jegyezzük azért meg azt, hogy a haszonélvezeti jog nem csak jogokat, de kötelezettségeket is von maga után, így a haszonélvezőt terhelik az ingatlan használatával kapcsolatos kötelezettségek, viselni köteles az ingatlannal kapcsolatos terheket, kivéve a rendkívüli javítás vagy helyreállítás költségeit [Ptk. 5:149. § (3)].  

Ilyen, az ingatlan használatával kapcsolatos kötelezettség, ingatlannal kapcsolatos teher lehet például a közüzemi számlák megfizetése, az ingatlan előtti járda tisztán tartása, az épületgépészeti berendezések, felszerelési tárgyak javítása stb.

A rendkívüli javítás vagy helyreállítás, például az épület tetőszerkezetének cseréje már a tulajdonost terheli.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan keletkezhet a haszonélvezeti jog, valamint, hogy eladható-e a haszonélvezettel terhelt ingatlan!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
VáriL

Akkor nem erősebb a haszonélvezeti jog, mint a tulajdon, hanem gyengébb. A tulajdonos 3 dolgot tehet, a haszonélvező ebből csak kettőt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Bér és egyéb juttatás kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

40 év munkaviszony utáni jubileum

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close