hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha az ingatlan egyik bérbeadója elhalálozott, kell-e új bérleti szerződést kötni?

  • adozona.hu

Elhunyt a bérbeadott ingatlan egyik tulajdonosa. Mikor kell az örökösöknek új bérleti szerződést kötni? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ingatlant ad bérbe egy testvérpár. Az egyik személy sajnos elhalálozott. Az ő nevére szóltak eddig a rezsiszámlák. A havi bérleti díjat mind a ketten számlázták, mivel rendelkeztek adószámmal. Az elhunyt után 3 fő fog örökölni. Mikor lehet megkötni az új bérleti szerződést? A még az elhunyt nevére szóló rezsiszámlák továbbszámlázhatók-e? Mind a három főnek kell adószámot váltania? Ha csak az egyik fog váltani és számlázni, akkor az adózáskor hogyan bizonyítják, hogy a kifizető levonta tőlük a személyi jövedelemadót?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A bérbeadó halála nem szünteti meg a bérleti szerződést, ezért a korábban megkötött bérleti szerződés alapján kell eljárni, ha az például a határozott idő eltelte miatt még nem szűnt meg. Ez esetben az elhunyt bérbeadónak, illetve örököseinek járó bérleti díjat a jogerős hagyatékátadó végzésig célszerű ügyvédi letétbe helyezni.

Mivel a bérbe adott ingatlan közös tulajdon, ezért főszabály szerint az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a magánszemélyeket a tulajdoni hányaduk arányában terheli adókötelezettség kivéve, ha az ingatlan hasznosításával kapcsolatban a tulajdonosok egymás között eltérően állapodtak meg.

A magánszemélynek a bérbeadási tevékenységére nem kötelező adószámot kiváltania, akkor sem, ha a tulajdonosok úgy döntenek, hogy a bérbeadás bevételéből mind a négyen részesülni szeretnének. Az adózás szempontjából fontos, hogy a bérleti szerződést miképpen szövegezik meg. Szakértőnk arra is felhívta a figyelmet, hogy közös tulajdonban és közös használatban lévő ingatlan bérbeadása esetén a tulajdonostársak közössége az áfaalany, aminek akkor van leginkább jelentősége, ha nem adómentes bérbeadási tevékenységet kívánnak folytatni, de ez esetben már kötelező adószámot is kérni.

Az ingatlan bérbeadást végző az általa nyújtott adómentes bérbeadási szolgáltatásról köteles legalább a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelő bizonylatot kibocsátani a bérbe vevő részére. A bevétellel szemben felmerült költség bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat alapján elszámolható.

Végezetül szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét, hogy válasza tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadást csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tud adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close