hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelmeztette a GVH az ATV-t az egyik műsor nyereményjátéka miatt

  • adozona.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az ATV a „Heti Napló Sváby Andrással” című műsorának nyereményjátékával megtévesztette a fogyasztókat, mert nem derült ki egyértelműen, hogy a nézők meddig szavazhatnak a műsorban. A tévétársaság, amely végig együttműködő volt az eljárás során, nem kapott bírságot, ugyanakkor igazolnia kell a GVH felé, hogy a jogszabályokhoz igazítja a műsorgyártását.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly év végén indított eljárást az ATV „Heti Napló Sváby Andrással” című műsorának nyereményjátéka miatt. A most zárult eljárásban megállapításra került, hogy a vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat, ugyanis nem tájékoztatta megfelelően a nézőket arról, hogy mikor zárulnak le a nyereményjátékkal egybekötött vélemény-nyilvánító közönségszavazások. A versenyhatóság szakértői által mintaként megvizsgált 10, egymást követő adásból mindössze egyben hívták fel a nézők figyelmét arra, hogy a szavazás lezárult, míg a többi 9-ben nem adtak erről egyértelmű információt. A tévétársaság egyébiránt nem csupán az adások során, hanem utólag, a versenyhatóság felé sem tudott tájékoztatást adni a szavazások lezárulásának pontos időpontjairól. A megtévesztő gyakorlat miatt minden alkalommal számos elkésett szavazat (köztük sms-ek is) érkezettek, amelyek már sem a vélemény-nyilvánítás eredményébe, sem a nyereménysorsolásba nem számíthattak bele.

Az ATV az eljárás során mindenben együttműködött a versenyhatósággal: módosította játékszabályzatát, konkretizálva az eddig bizonytalan szavazatzárási időpontot, amelyről már az adás során is tájékoztatta a nézőket. A tévétársaság nem vitatta a GVH vizsgálatának megállapításait, részben elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslat lehetőségéről is. Az eljáró versenytanács minderre tekintettel – valamint többek között arra is, hogy a vállalkozás először követett el versenyjogi jogsértést – nem szabott ki bírságot, ehelyett figyelmeztetésben részesítette az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-t.

A versenyhatóság a jogsértés megállapítása, illetve a figyelmeztetés mellett arra kötelezte a tévétársaságot, hogy 30 napon belül alakítson ki egy belső eljárásrendet, amely megfelelően biztosítja a műsorgyártása versenyjogi előírásoknak való teljeskörű megfelelését és a további hasonló jogsértések megelőzését. Az ATV-nek mindezt részletesen dokumentálva kell igazolnia a GVH felé.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31