hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fogyasztóvédelem: jogérvényesítés, csoportos perek, kapuőrök, webáruházak felelőssége

  • adozona.hu

Az elmúlt időszak számos jogszabályi változást hozott, különösen a fogyasztóvédelem területén. Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője összegyűjtötte azokat a főbb jogszabályi fejleményeket és érdekességeket, amelyek meghatározzák az idei évet.

Hatékonyabb jogérvényesítés

2023 júniusában lépett hatályba „a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmére irányuló képviseleti keresetek” hazai szabályzása, amelynek célja a vállalkozások jogellenes kereskedelmi gyakorlatának visszaszorítása. Az új szabályok alapján – amennyiben a fogyasztók széles körét érinti egy szabálysértés, akkor a kijelölt szervezetek jogosultak arra, hogy az érintett fogyasztók teljes köre nevében és javára peres úton lépjenek fel a jogsértő vállalkozással szemben. A magyar jogban is lehetőség lesz tehát csoportos perlésre fogyasztóvédelmi jogsértések esetén. A feljogosított szervezetek kezdeményezhetik a jogsértés megszüntetésére és jogsérelem orvoslására (pl. kártérítés fizetése, termék cseréje vagy vételár visszatérítése) irányuló intézkedéseket is.

„Érdekes, hogy a kormány fogyasztóvédelmi portálja alapján mindezidáig – a törvény által már feljogosított szervezeteken túl (például ügyészség, Magyar Nemzeti Bank, Gazdasági Versenyhivatal) – összesen egyetlen magánszervezet kapott ilyen kijelölést és így csoportos perlési lehetőséget. Lényeges viszont, hogy a portál információi alapján az új szabályok szerinti első keresetet már 2023 decemberében be is adta az ügyészség egy meghatározó online kereskedőcéggel szemben: az ügy tárgya a kereskedőcég által előírt indokolatlan szállítási díj megszüntetése és annak visszatéríttetése a fogyasztók számára” – mondta Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője.

Új uniós irányelv a fogyasztói hitelek tekintetében

A fogyasztói hitelek világában számos jelentős változás zajlott le a közelmúltban, például megjelentek olyan fizetési megoldások, mint a BNPL (azaz a „Buy now, pay later!” szolgáltatás, amely halasztott fizetést tesz lehetővé a vásárló számára, bizonyos feltételek teljesülése mellett akár kamatmentesen).

Erre reagálva az Európai Unió 2023 októberében teljesen új irányelvet fogadott el a fogyasztói hitelre vonatkozóan. Ezen irányelv többek között biztosítja, hogy a hitelekre vonatkozó információk – például a hitel teljes költségei – világos és érthető módon, digitális eszközökre optimalizált formában legyenek feltüntetve, valamint szigorúbb szabályokat állapít meg a reklámokra vonatkozóan és a korábbi irányelv hatályát a fent jelzett BNPL szolgáltatásokra is kifejezetten kiterjeszti. Bár az irányelv szabályait csak 2025-ig kell átültetnie a tagállamoknak, az várhatóan már a közeljövőben jelentős hatást fog gyakorolni a fogyasztóvédelmi jogi jogalkalmazásra és jogértelmezésre is.

Gördülékenyebb békéltetés 2024-től

2024 januárjától ismét módosul a fogyasztóvédelmi törvény, amely a békéltetésben hozhat jelentős változásokat. Az új szabályok értelmében, ha a békéltető testület megalapozottnak ítéli a fogyasztó panaszát és az érvényesíteni kívánt kárigény nem haladja meg a 200 ezer forintot, akkor a testület alávetési nyilatkozat nélkül is kötelezést tartalmazó határozatot hozhat a vállalkozásokkal szemben.

Fontos megjegyezni, hogy az új szabályok következtében minden webáruház köteles módosítani az ÁSZF-et, biztosítva a tájékoztatást a változásokról.

Mindemellett a hatékony és gyors eljárások érdekében a meghallgatások online zajlanak majd, és csak akkor lesz lehetőség a személyes részvételre, ha azt a fogyasztó külön kéri.

Szigorúbb szabályok az online világban?

Végül a fogyasztóvédelem világában megkerülhetetlen a kormány 2023 decemberi törvényjavaslata, amely egyrészt az uniós szabályok értelmében kapuőrnek minősülő vállalkozásokat (például Facebook, Google stb.) érinti, másrészt pedig az online szállásközvetítő vállalkozásokat.

„A kapuőrökre a törvényjavaslat szigorúbb nemzeti szabályokat állapítana meg: ilyen például a magyar nyelvű, Magyarország területén működő személyes, telefonos és elektronikus ügyfélszolgálat fenntartása, szigorúbb fizetési határidők figyelembevétele és a független jogi tanácsadási kötelezettség fenntartása vitás jogi kérdések esetére” – emelte ki Marosi Zoltán.

A szállásközvetítők esetében a törvényjavaslat (figyelemmel a Gazdasági Versenyhivatal nemrégiben zárult gyorsított ágazati vizsgálatára) ugyancsak szigorúbb rendelkezéseket határozna meg. Így automatikusan tisztességtelennek minősülnének bizonyos kikötések a szállásközvetítők és a szálláshelyek közötti szerződésekben: például a túl hosszú fizetési határidő kikötése, az úgynevezett szűk paritási klauzulák (amelyek alapján egy szálláshelynek tilos lenne a szállásközvetítővel kötött szerződésben foglaltnál alacsonyabb áron kínálni a szálláshelyet) és a teljes felelősségkizárás a szállásközvetítő részéről a közzétett fogyasztói értékelések tartalmával kapcsolatban.

A törvényjavaslat – amennyiben azt a Parlament ebben a formában megszavazza és a köztársasági elnök kihirdeti - 2024. május 1-jén lépne hatályba, és a fenti kötelezettségek betartását a Gazdasági Versenyhivatal ellenőrizné.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink