hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felülvizsgált VBER és vertikális iránymutatások lépnek hatályba 2022. június 1-jén

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság május 11-én elfogadta az új vertikális csoportmentességi rendeletet (a továbbiakban: VBER) és az új vertikális iránymutatásokat (a 2010-es szabályok alapos értékelését és felülvizsgálatát követően), melyek 2022. június 1-jén lépnek hatályba – írja honlapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A felülvizsgált rendelet és az iránymutatások egyszerűbb, világosabb, naprakészebb szabályokat és útmutatást biztosítanak a vállalkozások számára. Az új szabályok hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az e-kereskedelem és az online értékesítés növekedése által átalakított üzleti környezetben értékelni tudják, hogy a szállítási és forgalmazási megállapodások összeegyeztethetők-e az uniós versenyszabályokkal. A felülvizsgált VBER és vertikális iránymutatások 2022. június 1-jén lépnek hatályba.

A korábbi szabályokhoz képest a fő változások a safe harbour (biztonságos kikötő) biztosítására összpontosítanak.

A biztonságos kikötő hatályát csökkentették, ugyanis a kettős forgalmazás bizonyos szempontjai és a paritásos kötelezettségek bizonyos típusai az új VBER értelmében már nem élveznek mentességet, hanem azokat az EUMSZ 101. cikke alapján egyedileg kell értékelni.

A felülvizsgált VBER-szabályokat egyértelműbbé és egyszerűbbé tették, hogy azok könnyebben hozzáférhetőek legyenek azok számára, akik napi üzleti tevékenységük során használják őket. A VBER-szabályok többek között az online korlátozások, a platformgazdaságban kötött vertikális megállapodások és a fenntarthatósági célokat követő megállapodások értékelése tekintetében is naprakésszé váltak.

Az iránymutatások emellett részletes útmutatást nyújtanak számos témában, például a szelektív és kizárólagos forgalmazási és ügynöki megállapodásokkal kapcsolatban.

A főbb változásokra vonatkozó további részletes információk az alábbi linken megtekinthetőek angol nyelven: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_2844 – olvasható a gvh.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink