hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezzel a tudással biztosan lehet boldogulni Németországban

  • MTI

A megfelelően átképzett munkanélküliek nagy arányban, hosszú távon el tudnak helyezkedni az idősgondozás területén Németországban – derül ki a nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung) felméréséből.

Mivel az idősgondozás területén jelentős hiány van Németországban, ezért akár a teljes átképzés, akár a rövidebb továbbképzéseken való részvétel jelentősen javítja a munkanélküliek foglalkoztatási esélyeit. A korábban munkanélküliek közül a teljes átképzésben résztvevők 70 százaléka, míg a rövidebb továbbképzésben részesülők nagyjából fele hosszú távon el tud helyezkedni az ápolás területén – állapítja meg a nürnbergi kutatás.

Az öregedő, ápolásra szoruló népesség növekvő részaránya miatt Németországban egyre nagyobb igény van az idősek ápolásához, gondozásához értő szakemberekre, a tanulmány szerzői szerint ezért lenne kívánatos, ha a munkanélküliek egy részét az idősgondozás felé terelnék a német munkaerő-piacon.

A nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet adatai szerint 2050-re 30 százalékra emelkedhet a 65 év felettiek aránya a német társadalomban.

2016 júniusában 100 szakképzettséget igénylő idősgondozói állásra 38 megfelelő képzettségű munkanélküli jutott, ekkor 11 700 betöltetlen meghirdetett idősgondozói állást regisztráltak; ez is azt mutatja, hogy már most sincs elegendő szakképzett idősgondozó az országban.

A német ágazati tanács becslései szerint mintegy százezer ápoló hiányzik a német munkaerőpiacról.

Hermann Gröhe, német szövetségi egészségügyi miniszter a Rheinische Postnak nyilatkozva elmondta: jelenleg 139 ezren vesznek részt valamilyen ápolási képzésben, ez a szám még sohasem volt ilyen magas. A német kormány egyre vonzóbbá és anyagilag megbecsültté kívánja tenni az ápolói pályát.

Nagy különbségek vannak tartományonként az idősgondozói fizetésekben – tette hozzá a miniszter. Míg például egy bajorországi szakember havi 2900 eurós fizetéssel számolhat, egyes keleti tartományokban a 2000 eurót sem éri el az idősgondozók havi juttatása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close