hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni a könyvelői kreditpontok gyűjtéséről

  • Surányi Imréné

A mérlegképes könyvelők nyilvántartásába történő regisztrációhoz szükséges kötelező továbbképzés 2013-tól megváltozott. A könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedélynek és a regisztrációnak feltétele a továbbképzés folyamatos teljesítése, illetve azokat, akik az engedély birtokában nem tudják bizonyítani, hogy a továbbképzési kötelezettségüknek eleget tettek, törlik a nyilvántartásból. A kötelezettséget kreditpontok gyűjtésével lehet teljesíteni, illetve indokolt esetben kimentési kérelemre van mód.

A könyvelők kötelező továbbképzésére vonatkozó részletes előírásokat a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) kormányrendelet tartalmazza. A rendelet szerint a továbbképzésre kötelezettnek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 16 kreditpontot kell megszereznie. Az adott továbbképzési évben a 16 kreditponton felül megszerzett többlet-kreditpontok nem vehetők figyelembe a következő évek továbbképzési kötelezettsége teljesítése szempontjából. A 16 kreditpontból legalább 8 kreditpontot számvitel témakörben minősített szakmai továbbképzésen kell teljesíteni.

A 16 kreditpontból minden szakterületen, amelyen a kötelezett regisztrációval rendelkezik, legalább 4 kreditpontot a szakterületeire minősített speciális továbbképzéseken kell megszereznie. A képzés elektronikus képzési formában is megvalósulhat, amennyiben az elektronikus képzési rendszer elektronikus naplója által rögzítetten biztosított, valamint a továbbképzésen való részvételkor és azt követő 5 évig ellenőrizhető, hogy a továbbképzésre kötelezett
– a bejelentkezéstől a továbbképzés teljes időtartama alatt a továbbképzésen részt vett,
– a továbbképzés oktatási programjának egészét teljesítette,
– részére a továbbképzés teljesítéséről szóló igazolás a továbbképzés teljesítését követően, de legkésőbb 10 napon belül kiállításra került.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs