hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezekből az adókból fizettünk többet

  • adozona.hu

Elsősorban az adóbevételek növekedésének köszönhetően javult februárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege – állapítható meg az NGM tájékoztatójának adataiból.

Az államháztartás központi alrendszerének 2016. február végi halmozott többlete 14,8 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 42,2 milliárd forintos szufficittel zártak. 2015. február végén az államháztartás központi alrendszerének deficitje 310,7 milliárd forintot tett ki − írja az NGM jelentése.

A központi alrendszer február havi egyenlege 77,4 milliárd forintos deficitet mutatott, amely lényegesen alacsonyabb az előző évi februári, 256,9 milliárd forintos hiánynál.

A két év február végi egyenlegének eltérő alakulásában elsősorban az idei magasabb adóbevételek, valamint a mérsékeltebb uniós kiadások játszottak szerepet.

A kedvezőbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) főként a magasabb bérkiáramlás miatti befizetésnövekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott kormányzati intézkedések (például ekáer, online pénztárgépek bekötése) sikerének tulajdonítja az NGM.

A befizetések és a kiutalások egyenlegeként társasági adóból január–február hónapban 76 százalékkal több folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában,  általános forgalmi adóból 5,8 százalékkal, személyi jövedelemadóból pedig 4,1 százalékkal volt nagyobb a bevétel. Jövedéki adóból a bevételi egyenleg 1,4 százalékkal csökkent.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink