hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Extrahozammal bocsátaná ki az állam az új eurókötvényeket

  • adozona.hu

Kedden délelőtt már indikatív felárat is adott a magyar állam a kibocsátani tervezett 7 éves eurókötvényre, a tervek szerint az állam az irányadó midswap felett (körülbelül 0,67 százalék) 100 bázispontos felárat adna – adta hírül a Portfolio.hu a Reuters kötvénypiaci információs szolgálatára, az IFR-re hivatkozva.

Forrásaikra hivatkozva közölték: a magyar állam mintegy 170 bázispont mellett vonna be 7 évre euróforrást. A befektetői elvárások a felárat módosíthatják még a tényleges kibocsátás során.

A kötvény árazására ma kerül sor, 2025. október 22-én jár majd le, a pénzügyi teljesítése idén október 2-án fog megtörténni – olvasható a portálon.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn közölte, hogy devizakötvény-kibocsátásának szervezésére mandátumot adott a Deutsche Bank, az Erste Bank Group és a J.P. Morgan pénzintézetnek és egyúttal ugyanaznapra befektetői konferenciahívás szervezésére kérte fel őket.    

Az ÁKK finanszírozási terve idén 1 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátással számol.

Frissítés!

Több mint 3,8 milliárd eurónyi ajánlat érkezett be az ajánlattételi könyvbe az új magyar 7 éves eurókötvényre, amelyek közül a magyar állam 1 milliárd eurót fogadott el, azaz az ígéretnek megfelelően benckmark méretű lett az új magyar papír – közölte a Portfolio.hu az IFR-re hivatkozva. 

Az eredeti indikatív felárhoz (7 éves euró midswap felett 100 bázispont) és a kora délutáni álláshoz képest (midswap felett 85 bázispont) szűkülni tudott az új papír felára: 75 bázispont lett végül. Ez érthető a nagyon erős vételi érdeklődés láttán és azt jelenti, hogy emiatt olcsóbban tudott forrást bevonni a magyar állam, mint ahogy azt az indikatív ár alapján előzetesen tervezte. A 75 bázispontos felár azt jelenti, hogy körülbelül 1,42 százalékos éves kamat mellett von be euróforrást a magyar állam.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs