hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltúlzottnak tartja a Mabisz a biztosítási adó 2024. évi előirányzatát

  • adozona.hu

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az ágazat jövő évi, az ideihez képest megemelt befizetési előirányzatát, továbbá vonja be az egyeztetésbe a szektor szereplőit – írja mai közleményében a szövetség.

A Pénzügyminisztérium 2024-es költségvetési tervezete alapján jövőre a biztosítási adó előirányzata 234,2 milliárd forint, 6,7 százalékkal, 14,8 milliárd forinttal több az idén várt bevételnél. Ez az elvárás a szektor számára fenntarthatatlan helyzetet eredményezne – fogalmaztak.

A Mabisz javaslata szerint az extraprofitadót fokozatosan ki kellene vezetni, a biztosítási szektorban ugyanis szerintük nem képződik extraprofit, ráadásul az egyéb szektorok extraprofitadó-terheléséhez képest a biztosítási pótadó aránya "kiemelkedően magas".

A szövetség a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva rámutatott arra, hogy a biztosítási szektor tavalyi adózott eredménye a megelőző évihez képest 57 százalékkal 35,8 milliárd forintra csökkent, míg az extraprofitadó-teher meghaladta az 50 milliárd forintot.

Idén a tavalyinál nagyobb összeg befizetése várható – erősítették meg.

A 2022. december 23-i módosítással megemelt pótadó a biztosítók számára 2023-ra olyan mértékű terhelést jelent, hogy a szektorban a nyereség jelentősen csökken tovább, akár el is tűnhet – húzták alá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1