hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kész a 2024. évi költségvetési törvényjavaslat, az adócsomagra még várni kell

  • lapszemle/adozona.hu

A parlament elé terjesztette a pénzügyminiszter a 2024. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Varga Mihály pénzügyminiszter ma 10 órakor adta át virtuálisan az Országház épületében Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2024. évi költségvetési törvényjavaslatot.

Az eseményen kiderült: marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összegben és ehhez továbbra is használja a kormány az extraprofitadókat: a kiskereskedelemben nem terveznek csökkentést, a bankok, a gyógyszergyártók és az energiaszolgáltató cégek viszont 2024-ben elkezdik kivezetni az extra közterhet – tudósított a Portfolio.hu.

A korábban bejelentetthez képest várhatóan egy héttel később ismerhetjük meg a jövő évi adózási szabályokra vonatkozó elképzeléseit, akkor terjeszti be a kormány az adócsomagot – válaszolta Varga Mihály a Portfolio.hu kérdésére.

A törvényjavaslat indoklása szerint a 2023-as évre prognosztizált, 1,5 százalékos mérsékelt gazdasági növekedést jövőre 4 százalékos GDP-bővülés követheti. Az áremelkedést tekintve meglehetősen optimista a kormány, mindössze 6 százalékos inflációval számol. A GDP-arányos államháztartási hiányt pedig – a törvényjavaslat szerint – 2,9 százalékos lehet 2024-ben. Amennyiben a GDP az előre jelzett felett nő, akkor a többletbevételt a hiány további csökkentésére kell fordítani.

Jövőre is marad a 13. havi nyugdíj. Ha a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás egyenlegcélja teljesül, a nyugdíjasokat novemberben a havi járandóságuk mellett nyugdíjprémium illeti meg.

További részletek a 2024. évi költségvetési törvényjavaslatban.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3