adozona.hu
Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához
//adozona.hu/altalanos/Elkeszult_a_Nebih_utmutatoja_az_elelmiszere_FPN8S3
Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához
Nyolc hónap után elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih 2018 és 2021 között – az Európai Unió fogyasztóvédelmi projektje részeként – mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék (39 termékpár, 78 terméktrió) összehasonlítását végezte el. A projekt egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének, mint jelenségnek a kutatása volt, azaz, hogy milyen gyakoriak a különbségek és melyek az eltérések lehetséges okai.
A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, mellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése. A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírások kapcsán értelmezési segédletet nyújtson a felelős élelmiszeripari vállalkozások számára.
Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírásoknak való megfeleléshez – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.
Hozzászólások (0)