hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyre több, de nem elég cég alkalmaz fogyatékkal élőket

  • adozona.hu

A világ vezető toborzással és kiválasztással foglalkozó ügynöksége, a Hays webes felmérése szerint a munkavállalók kicsit több mint fele állítja, hogy befogadó a munkahelyük a fizikai vagy mentális fogyatékossággal élőkkel szemben.

December 3., a fogyatékossággal élők nemzetközi világnapja (International Day of Persons with Disabilities) alkalmából a Hays felmérésében közel 8000 embert kérdezett meg, mennyire érzik befogadónak a céget, ahol dolgoznak. A válaszadók 53 százaléka szerint a munkahelyük befogadó a fogyatékossággal élő munkavállalókkal szemben, míg 47 százalék ennek ellentétét állította.

A WHO (World Health Organization) adatai szerint a Föld népességének körülbelül 15 százaléka él valamilyen típusú fogyatékossággal. A nemzetközi világnap minden évben azt promótálja, hogy a fogyatékossággal élők egyenlő eséllyel indulhassanak a társadalom különböző színterein, és lehetőséget ad, hogy összefogjunk az ő támogatásukért. A 2021-es világnap témája a „Küzdelem a jogokért a poszt-COVID időkben” címet viseli, felhívva a figyelmet a nehézségekre és a lehetőségekre, amikkel a fogyatékossággal élő emberek találkoznak a pandémia idején.

A felmérés eredményét Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezetője így kommentálta: „pozitív trend, hogy egyre több befogadó munkahely van világszerte, ugyanakkor az 53 százalékos ráta azt is jelzi, hogy bőven van még hova fejlődniük a vállalatoknak az ED&I (Equality, Diversity, Inclusion) programok terén. A fejlődéshez pedig meglepő módon a pandémia is hozzájárult: a világjárvány alapvető változásokat hozott a munka világába, ezek között néhány előnyös volt a munkavállalók számára, mint például a hibrid munkavégzés elterjedése és a munkavállalói jólétre fordított figyelem megnövekedése. Ahogy ezek a munkaerőpiaci trendek normává alakulnak, a vállalatoknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a gyakorlataik és szabályozásaik valóban rugalmasak legyenek és egyenlő munkafeltételeket biztosítsanak a fogyatékossággal élők számára, legyen az mentális vagy fizikai.”

A világnap kapcsán Tammy Nagy-Stellini kiemelte, hogy „a fogyatékossággal élők helyzetét nagy mértékben befolyásolta a pandémia. A Haysnél azon dolgozunk, hogy egyenlő lehetőségeket teremtsünk a magyar munkaerőpiacon és elősegítsük, hogy a kiválasztási folyamatok során a készségek kerüljenek előtérbe. A gyakorlati támogatásunkat emellett a Nyújtsd a kezed Alapítvány felé összpontosítjuk.”

A Nyújtsd a kezed Alapítvány az óvodai neveléstől szakiskolai képzésig támogatja a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelését, oktatását, fejlesztését. Bacsó Ágnes, a Nyújtsd a kezed Alapítvány alapítója hozzátette, hogy „a szakiskolai tanulmányok befejezését követően a tanulók 48 százaléka tud elhelyezkedni valamilyen munkahelyen, viszont a tanulmányaikat befejező tanulók 27 százalékának nincs munkahelye. Őket kívánja támogatni a Hays együttműködve az alapítvány szakembereivel.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási kedvezmény

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Áfa levonhatóságának elévülése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31