hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyre több, de nem elég cég alkalmaz fogyatékkal élőket

  • adozona.hu

A világ vezető toborzással és kiválasztással foglalkozó ügynöksége, a Hays webes felmérése szerint a munkavállalók kicsit több mint fele állítja, hogy befogadó a munkahelyük a fizikai vagy mentális fogyatékossággal élőkkel szemben.

December 3., a fogyatékossággal élők nemzetközi világnapja (International Day of Persons with Disabilities) alkalmából a Hays felmérésében közel 8000 embert kérdezett meg, mennyire érzik befogadónak a céget, ahol dolgoznak. A válaszadók 53 százaléka szerint a munkahelyük befogadó a fogyatékossággal élő munkavállalókkal szemben, míg 47 százalék ennek ellentétét állította.

A WHO (World Health Organization) adatai szerint a Föld népességének körülbelül 15 százaléka él valamilyen típusú fogyatékossággal. A nemzetközi világnap minden évben azt promótálja, hogy a fogyatékossággal élők egyenlő eséllyel indulhassanak a társadalom különböző színterein, és lehetőséget ad, hogy összefogjunk az ő támogatásukért. A 2021-es világnap témája a „Küzdelem a jogokért a poszt-COVID időkben” címet viseli, felhívva a figyelmet a nehézségekre és a lehetőségekre, amikkel a fogyatékossággal élő emberek találkoznak a pandémia idején.

A felmérés eredményét Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezetője így kommentálta: „pozitív trend, hogy egyre több befogadó munkahely van világszerte, ugyanakkor az 53 százalékos ráta azt is jelzi, hogy bőven van még hova fejlődniük a vállalatoknak az ED&I (Equality, Diversity, Inclusion) programok terén. A fejlődéshez pedig meglepő módon a pandémia is hozzájárult: a világjárvány alapvető változásokat hozott a munka világába, ezek között néhány előnyös volt a munkavállalók számára, mint például a hibrid munkavégzés elterjedése és a munkavállalói jólétre fordított figyelem megnövekedése. Ahogy ezek a munkaerőpiaci trendek normává alakulnak, a vállalatoknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a gyakorlataik és szabályozásaik valóban rugalmasak legyenek és egyenlő munkafeltételeket biztosítsanak a fogyatékossággal élők számára, legyen az mentális vagy fizikai.”

A világnap kapcsán Tammy Nagy-Stellini kiemelte, hogy „a fogyatékossággal élők helyzetét nagy mértékben befolyásolta a pandémia. A Haysnél azon dolgozunk, hogy egyenlő lehetőségeket teremtsünk a magyar munkaerőpiacon és elősegítsük, hogy a kiválasztási folyamatok során a készségek kerüljenek előtérbe. A gyakorlati támogatásunkat emellett a Nyújtsd a kezed Alapítvány felé összpontosítjuk.”

A Nyújtsd a kezed Alapítvány az óvodai neveléstől szakiskolai képzésig támogatja a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelését, oktatását, fejlesztését. Bacsó Ágnes, a Nyújtsd a kezed Alapítvány alapítója hozzátette, hogy „a szakiskolai tanulmányok befejezését követően a tanulók 48 százaléka tud elhelyezkedni valamilyen munkahelyen, viszont a tanulmányaikat befejező tanulók 27 százalékának nincs munkahelye. Őket kívánja támogatni a Hays együttműködve az alapítvány szakembereivel.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs