hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egymásnak feszülnek a cseh kis- és nagyvállalkozók

  • MTI

Míg a cseh nagyvállalatok háromnegyede fontosnak tartja az euró gyors bevezetését, addig a közepes és kisvállalkozók majdnem kétharmada elutasítja a közös pénzt – derült ki abból a felmérésből, amelyet a CSOB bank készített a Mladá Fronta Dnes című napilap számára.

A nagyvállalatok, különösen a kivitelre termelők számára egyértelmű, hogy az euró bevezetése lényegesen megkönnyítené az életüket, számos adminisztratív és pénzügyi munkától megszabadulhatnának, s könnyebb, átláthatóbb lenne a cégek, a termékek és az árak összehasonlítása is – vonták le a következtetéseket a felmérés készítői. A nagyvállalatok döntő többsége öt éven belül szeretné bevezetni az eurót Csehországban.

Az újságban csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérési eredményekből ugyanakkor kiderül, hogy a kisebb cégek és vállalkozók elégedettek gazdasági-pénzügyi helyzetükkel, amely a legjobb az utóbbi fél évtizedben. Ők azonban attól tartanak, hogy az euró bevezetésével a külföldi gazdasági problémák is begyűrűzhetnek az országba, ami megzavarhatná tevékenységüket.

A CSOB elemzői kissé meglepőnek tartják a kis- és közepes vállalkozók megnövekedett euróellenességét, mert az általános szakértői vélemények szerint a közös pénz bevezetése ennek a vállalkozói rétegnek is segítene. Vladimír Dlouhy, a cseh gazdasági kamara elnöke szerint a kisebb vállalatoknál valóban nincs különösebb jelentősége az euró bevezetésének, a tulajdonosokat elsősorban az átállás költségei riasztják el.

Mindezek ellenére egyértelmű, hogy folytatni kell a vitát az euró csehországi bevezetéséről; az euróövezetnek be kell bizonyítania, hogy sikerült legyőznie a válságot, és kész az újabb országok felvételére. Az euró bevezetésére Csehországnak is fel kell készülnie – véli Vladimír Dlouhy. A lapnak leszögezte: csak az euró bevezetésével biztosítható, hogy Csehország az Európai Unió azon országainak csoportjába tartozzon, ahol a legfontosabb döntések megszületnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs