hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Diákmunka: 200 ezer szerződést kell újrakötni

  • adozona.hu

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok tanulás melletti jövedelem- és munkatapasztalat-szerzését szabályozza, azonban a diákok és szüleik számára fontos hangsúlyozni, hogy a törvény szeptember első napján lép hatályba, így a nyári diákmunkákat az új szabályozás semmilyen szempontból nem érint.

Ahogy az korábbi híradásokban megjelent, a módosítás a szabályozást új alapokra helyezi. A diákok tevékenységére nem a munka törvénykönyvét, hanem a szövetkezeti törvényt kell majd alkalmazni. A legfontosabb munkajogi jellegű garanciák megtartása mellett az új rendszerben a diákoknak fizetett szabadság is járni fog.

A diákok és iskolaszövetkezetek életében ez azt jeleni majd, hogy az iskolaszövetkezetek és diákok közötti tevékenységre korábban kötött munkaszerződések meg fognak szűnni, és új személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell megkötni. Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő közel százharmincezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal.

A diákmunkák legfontosabb időszakához ilyen közeli időpontban jelentős fennakadásokat okozhatott volna az azonnali bevezetés, ezért a jogalkotó szeptember elsején lépteti hatályba a változást, és december 31-éig további négy hónapot ad az érintetteknek az új rendszerre való átállásra. Ezt a dátumot követően a korábbi szerződések a törvény erejénél fogva 2017. január 1-jén megszűnnek. A szerződések újrakötése mellett az iskolaszövetkezeteknek az alapszabályaikat is át kell alakítaniuk szeptember 1. és december 31. között az új szabályozásnak megfelelően, amelyhez közgyűlést kell tartaniuk.

Arra lehet tehát számítani, hogy a nyár a korábbi rendben zajlik le változások nélkül, és az őszi tanulmányi időszak kezdetén, amikor az új tanulmányi évre vonatkozó tanulói, illetve hallgatói jogviszony-igazolásokat minden diáknak be kell mutatni az iskolaszövetkezetek irodáiban, akkor ezzel egy időben megkezdődhet a szerződések átkötése. A fizetett szabadság az új típusú megállapodások megkötését követően fog járni. A jövő év január elseje az az időpont, amikorra minden diák már csak új típusú szerződéssel tevékenykedhet az iskolaszövetkezetben.

A változásokról itt olvashat bővebben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi utas áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close