hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi perpatvar lett az ajándékba adott ingatlanból. Döntött a Kúria

  • adozona.hu

A szülő gyermekeinek ajándékozta ingatlanát, majd később több okra hivatkozva visszakövetelte azt. A csaknem hét évig húzódó peres ügy a Kúrián kötött ki.

A per 2009. március 31-én szeptember 14. napján indult. A felperes a lakhatását biztosító jelentős értékű ingatlanát gyermekeinek, az I-II. rendű alpereseknek ajándékozta 20 évre szóló haszonélvezeti jogának fenntartásával. A benyújtott keresetében téves feltevésre és létfenntartása veszélyére hivatkozással az ajándékot visszakövetelte.  Miután tudomást szerzett arról, hogy a II. rendű alperes az ajándékba adott ingatlanhányadát a perindítás előtt  értékesítette, keresetét módosította és kiterjesztette a vevőre is. A többször módosított és végleges keresetében az I. rendű alperestől az ajándékot visszakövetelte, a II és a IV. rendű alperesekkel szemben előterjesztett keresetében elsődlegesen színleltség okán az adásvételi szerződés érvénytelenségének, másodlagosan a fedezetelvonása hivatkozással a szerződés hatálytalanságának megállapítását és a megelőző állapot helyreállításaként tulajdonjogának bejegyzését kérte az I. rendű alperesnek nyújtott ajándék visszakövetelése címén.

A felperes a másodfokú eljárásban a szerződés érvénytelenségének megállapítását új semmisségi okra, a jóerkölcsbe ütközésre alapítva is kérte. A másodfokú bíróság a keresetnek helyet adott.

A felülvizsgálati eljárásban vitatott volt a szerződés érvénytelensége, a jóerkölcsbe ütköző volta. A IV. rendű alperes eljárási szabálysértésként a keresetváltoztatási tilalom, a bíróságot terhelő tájékoztatási kötelezettség megsértésére, a semmisségi jogcímek eltérő ténybeli alapjára, a jogerősen elbírált tények újbóli értékelésére és anyagi jogi jogszabálysértésre hivatkozik.

A Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a keresetet elutasította.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jóváíró számla, fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Egyéb szálláshely vásárlása áfatartalommal

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close