hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Civil szervezetek: pályázat 100 ezer és 3 millió forint közötti összegekre

  • MTI/Adózóna

Mától pályázhatnak működési támogatásra a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2,6 milliárd forint keretösszegű kiírása alapján – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Soltész Miklós elmondta, jövőre összesen több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a civil szervezetekre, ennek egy részét képezi a most kiírt működési támogatás.     

Soltész Miklós kitért az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénymódosításra is, amely jelentősen könnyíti a civil szerveztek működését. A változtatás alapján egyszerűsödik a nyilvántartásba vétel és a változásbejegyzés, a bíróság ezentúl csak egyszer kérhet hiánypótlást a szervezetektől, valamint az államtitkárság elkészít egy mintaokiratot a bejegyzési kérelemhez, így egységesítve a joggyakorlatot.     

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár közölte, a működési támogatásról szóló pályázat részletei megtalálhatók a www.emet.gov.hu oldalon.     A szervezetek öt területen – közösségi környezet, mobilitás-alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, az új nemzedékek jövőjéért – pályázhatnak, a kollégiumok között pedig egyenlően osztják el a forrásokat – mondta, hozzátéve, a pályázatok beadási határideje területenként változik, de általában január közepe a határidő.     Fontos változásként kiemelte, hogy százezer forintra csökkentették a minimálisan pályázható összeg határát, a felső határ hárommillió forint maradt.     

Szólt arról is, hogy a jövőben önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt azok a magyarországi civil szervezetek, amelyek határon túli szervezettel közösen pályáznak a NEA-ban. Eddig a magyarországi szervezetek csak egy pályázatot nyújthattak be, függetlenül attól, hogy egyedül vagy közösen pályáztak.     Fülöp Attila hozzátette, remélik, hogy ezzel a változással a magyarországi szervezetek szívesebben vállalják fel ezt a küldetést.     

Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke azt mondta, a jogszabály-változtatásokban erőteljesen megjelenik a kollégiumok véleménye, ami azért fontos, mert a pályázatok elbírálása a kollégiumokon keresztül valósul meg.     Kitért arra is, hogy a tanács szerint tovább kellene egyszerűsíteni a civil törvényt, jó lenne például, ha nem lenne külön működési és szakmai pályázat, hanem összevonnák e kettőt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagnak adható kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Magyarországi cég, angol ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Főállású katás 4 órás munkaviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close