4 találat a(z) készétel cimkére

Még mindig 25 kiló élelmiszert dobunk ki évente Cikk

2016 és 2021 között 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

5% éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!

Gyermek közétkeztetésbeli ételek vizsgálata és minősítése: itt vannak az eredmények Cikk

A közétkeztetésben felszolgált ételekkel kapcsolatos nagy számú, élvezeti értékkel és minőséggel kapcsolatos panasz, valamint a növekvő ételhulladék, illetve maradék mennyisége indokolttá tette a közétkeztetésből származó készételek programszerűen végzett érzékszervi vizsgálatát – írja honlapján a Nébih.

Készétel kiszállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég (adagonként kicsomagolva) készételt vásárol egy másik cégtől és azokat házhoz szállítja megrendelőinek. A kérdésünk az lenne, hogy erre melyik TEÁOR szám szerinti tevékenység lenne alkalmas az 5320, 5629 és 4799 osztályozások közül? Illetve lesz-e (pénztárgép nélkül) adatszolgáltatási kötelezettsége a PTGSZLAH nyomtatványon? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Közterület-használat könyvelése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink