Bankkártyás fizetés a NAV-nál. Amit lehet, és amit nem

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a legtöbb esetben bankkártyával1 is lehet fizetni. A fizetéshez a NAV ügyfélszolgálatain POS-terminálok, vagyis bankkártya-leolvasók állnak rendelkezésre, és a NAV internetes felületein pedig lehetőség van internetes bankkártyás fizetésre, úgynevezett VPOS, virtuális POS-terminál használatára, emlékeztet információs füzetében a NAV.

Az információs füzet a bankkártyás adófizetés következő főbb szabályait tartalmazza.

1. Ki, milyen adókötelezettségét rendezheti bankkártyával?
2. POS terminállal ellátott ügyfélszolgálatok
3. Elfogadott kártyatípusok

1. Ki, milyen adókötelezettségét rendezheti bankkártyával?

• A természetes személy adózók, vagyis a magánszemélyek szinte minden NAV-os fizetési kötelezettségüket rendezhetik az ügyfélszolgálatokon bankkártyával (POS), illetve internetes bankkártyás fizetéssel (VPOS).

• A nem természetes személy adózók, azaz például a cégek, vállalkozások, szervezetek kizárólag a következő tételeket fizethetik bankkártyával:

a) az eljárási illeték,
b) a NAV-nál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, c) az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj,
d) az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher,
e) a NAV által a közúti közlekedésről szóló törvény alapján kiszabott közigazgatási bírság és
f) a tételes elszámolású fizetési kötelezettségek.

Utóbbi két esetben [e)–f) pont] a bankkártyás fizetésnél (POS vagy VPOS) a határozat iktatószámát is meg kell adni.

• A végrehajtási eljárás alatt álló adózók a végrehajtói letéti számlára POS-terminálon is fizethetnek be.

• Az árverési vételár és a vételár-előleg is fizethető POS-terminálon keresztül az ügyfélszolgálatokon.

A természetes személy a saját nevében, vagy meghatalmazott útján fizethet. Az egyéb szervezet, gazdasági társaság a képviselője, illetve meghatalmazott képviselője, meghatalmazottja, pénzügyi képviselője útján fizethet, ha képviseleti jogosultságát igazolja.

A NAV-nál a bankkártyás fizetéskor csak a bankkártyán feltüntetett természetes személy fizethet, vagyis a kártyát más nem használhatja. A befizető nyilatkozik arról, hogy a fizetett összeget mely adónemekre, milyen összegben számolja el a NAV. A NAV az elszámolást a nyilatkozat figyelembevételével teljesíti. Nem kell nyilatkozatot tenni a végrehajtói letéti számlára befizetéshez és az árverési vételár, valamint vételár-előleg megfizetéséhez.

 A bankkártyás fizetés költségeit az állam viseli.

2. POS-terminállal ellátott ügyfélszolgálatok

Bármely kijelölt ügyfélszolgálaton, nyitvatartási időben lehet POS-terminál használatával fizetni, az adózó illetékességétől függetlenül.

A NAV valamennyi központi ügyfélszolgálatán, kirendeltségein, a kormányablakokban működő NAV-ablakoknál és a vámhatóság egyes telephelyein is lehet bankkártyával fizetni. A kijelölt ügyfélszolgálatok elérhetősége, nyitvatartása a NAV honlapján a www.nav.gov.hu-n az Ügyfélszolgálatok menüpontban található.

3. Elfogadott kártyatípusok

Fizetni szinte az összes ismert kibocsátó bankkártyájával lehet: Visa, Visa Electron, MasterCard, MasterCard Electronic és Maestro típusok, nem használható azonban az American Express kártyatípus.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close