hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Babaváró, csok, falusi csok: nyaralóra is költhető?

  • adozona.hu

A koronavírus járvány, pontosabban az azzal járó veszélyhelyzet és kijárási korlátozás alaposan felértékelte a nagyobb alapterületű, kerttel rendelkező ingatlanokat, hiszen itt könnyebb átvészelni a bezártságot. Ráadásul a sok helyen elrendelt kötelező otthoni munka (home office) mind a munkavállalók, mind a cégek számára bebizonyította, hogy lehet hatékonyan dolgozni irodán kívül is, így biztosan többen lesznek a jövőben, akiknek heti pár napot kell csak bejárniuk a munkahelyükre. A Bankmonitor.hu csokorba gyűjtötte a különböző földhivatali besorolású ingatlanokhoz elérhető otthonteremtési támogatásokkal (csok, falusi csok, babaváró hitel) kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Amennyiben az otthoni munkavégzés a legtöbb cégnél a veszélyhelyzet megszűnte után is tartós marad, sokan dönthetnek úgy, hogy kihasználva a lehetőséget, vidékre költöznek, akár valamilyen nyaralóhelyre, így az év nagy részében élvezhetik kedvenc tavukat, folyójukat, hegyüket vagy akár gyógyfürdőjüket. Ha marad részben vagy egészben a home office, akkor az ingázás sem jelenthet elviselhetetlen terhet, Siófokról például 1:20 perc alatt ér be a gyorsvonat Budapestre, míg Balatonfüredről vagy éppen Balatonboglárról 2 órás a legrövidebb menetidő, a Velencei tó partjáról pedig 50–60 perc ugyanez. A vonaton ráadásul akár dolgozni is lehet, így az utazás sem elvesztegetett idő.

A kedvelt nyaralóhelyeken sokszor találni nagyobb alapterületű, nyaralóként funkcionáló családi házakat. Ezek ára ráadásul most csökkent, de ha az eladók nem is vettek vissza a hirdetési árból, lényegesen jobb a vevők alkupozíciója most, mint akár csak pár hónappal ezelőtt. Van azonban néhány fontos tudnivaló, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, aki részben lakáshitelből, vagy otthonteremtési támogatásból (csok, falusi csok, babaváró támogatás) szeretné megfinanszírozni a vásárlását.

Nyaraló vagy lakóház?

Elsőre furcsának tűnhet a kérdés, hiszen azt gondolhatjuk, hogy amiben életvitelszerűen élnek, az automatikusan lakóingatlan. Ez azonban nem így van, ugyanis a földhivatali besorolás dönti el, hogy
♦ lakóház,
♦ nyaraló,
♦ mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy
♦ külterületi lakóház és udvar az adott ingatlan.

Készpénzes vásárlásnál a besorolásnak kisebb a jelentősége, ám, ha lakáshitelre is szükség van, akkor bizony ez már bezavarhat a képbe. Szerencsére a bankok egy része a nyaraló besorolású ingatlanokat a lakóházakkal azonos feltételekkel hitelezi, ám van olyan bank, amely most nem ad lakáshitelt ezekre. Nehezebb a helyzet mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, külterületen lakóház és udvar, vagy tanya besorolás esetén, itt ugyanis még inkább szűkül a szóba jöhető pénzintézetek köre, illetve a finanszírozhatóság is alacsonyabb. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg egy lakóingatlan esetében a vételár 60–70 százalékát is meghitelezheti a bank (ez mindig egyedi döntés kérdése), addig ezeknél 40–50 százalékkal érdemes inkább számolni.

Bezavarhat a vásárlási tervekbe az is, hogy a bankok az értékbecslés során máshogyan kezelik a lakóingatlanokat és a nyaralókat, ami azért fontos, mert a becsült forgalmi érték alapján határozzák meg azt is, hogy végül mennyi hitelt kaphatunk. Nyaralók esetében a kiszámíthatatlanabb ármozgás és a hektikusabb piac miatt általában óvatosabb az értékbecslés, ha pedig kevés a környéken az adásvétel, akkor még alacsonyabb becsértékre lehet számítani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés és foglalózás előtt először a finanszírozó pénzintézetet keressük meg, mert ha végül nem tudjuk előteremteni határidőre a vételárat (például azért, mert nem ad elegendő hitelt egyik bank sem), akkor a foglalóként kifizetett összeget akár el is bukhatjuk.

Tudni kell, hogy minden esetben KO kritérium hitelezési szempontból, hogy a kiszemelt ház legalább komfortos legyen, vagyis rendelkezzen állandó fűtéssel, fürdőszobával, valamint meleg/hideg vízzel. A 10 millió forint alatti kategóriában sok nyaraló már itt elbukik, hiszen hiába szép és kényelmes egy faház, ha nincs téliesítve.

Babaváró nyaralóra?

A babaváró hitel remek lehetőségnek tűnhet egy vidékre költöző, gyermekvállalást tervező pár számára, hiszen az akár 10 millió forintos hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, amennyiben legalább egy gyermek születik az igénylést követően (a veszélyhelyzet alatt született gyermekre utólag is meg lehet igényelni), míg a második és a harmadik babánál elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy egészét.

Mivel a babaváró szabadfelhasználású kölcsön, a fiatal pár akár nyaralót is vásárolhat belőle, hiszen nincs erre vonatkozó megkötés. Más a helyzet akkor, ha a babaváró önmagában nem elegendő, ezért lakáshitelt is vennének fel mellé, ebben az esetben olyan pénzintézetet kell keresni, amelyik hitelez nyaralóvásárlást.

Csok vagy falusi csok nyaralóra

Sokan fordulnak azzal az ötlettel a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez, hogy vissza nem térítendő csok támogatással, esetleg falusi csok-ból vásárolnának vidéken nem lakóház besorolású ingatlant. Számukra sajnos rossz hír, hogy ezek az otthonteremtési támogatások kizárólag lakóingatlanokra igényelhetőek. Azt is fontos tisztázni – mert ezzel kapcsolatban sok a félreértés –, hogy a csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) vásárolt ingatanba a családnak be kell jelentkeznie, illetve az igénylést követő 10 évben életvitelszerűen ott is kell élnie. (A lakcímbejelentést a bank, míg az életvitelszerű ott lakást a helyi jegyző kötelessége ellenőrizni.) Ez azért lehet érdekes, mert például a társasüdülőkben lévő, lakásként nyilvántartott nyaralók elvileg megfelelnek a csok követelményeinek, ám ezeknél is elvárás, hogy a család később ténylegesen itt is éljen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close