hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autóvásárlás vagy bérlés? Cégeknek ez éri meg jobban

  • adozona.hu

A 2020-as év ráébresztette a vállalatokat, hogy a legváratlanabb helyzetre is fel kell készülniük a túléléshez, illetve a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek egyik kulcsa a szabadon felhasználható tőke növelése, ami nemcsak a likviditás megőrzése, hanem az üzletfejlesztési célok megvalósítása miatt is kiemelten fontos. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben ezért egy tartós beruházás, így például egy saját tulajdonú autó beszerzése óriási kockázatot jelenthet, hiszen a vásárlást vagy a hitelfelvételt követően a vállalat évekig nem fér hozzá a lekötött összeghez, ami megnehezíti a gyors üzleti reakciót. A flottakezelésben piacvezető LeasPlan összefoglalta, hogy milyen mértékű költségmegtakarítást érhetnek el a vállalatok a céges flottához kapcsolódóan, ha vásárlás helyett a tartós bérletet választják.

A céges flotta ügyeinek kiszervezése nem csupán könnyebbséget jelent a vállalatok mindennapjaiban, hanem számos pénzügyi előnyt is kínál az igénybe vevőnek mind adózás tekintetében, mind pedig a flottakezelő szakértelmének köszönhetően. Emellett pedig egy kiszámítható elemmel bővíti a munkáltatói juttatások körét, amely hosszú távon hozzájárulhat a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez, ezáltal a cég sikereihez.

Szabályozásból fakadó pénzügyi előnyök

Az operatív lízing egyik legközismertebb pénzügyi előnye, hogy az autó finanszírozási költségét a lízingcég állja, és a lízingelő üzleti eredményeitől függően akár induló befizetés nélkül is hozzá lehet jutni a kiválasztott járműhöz. Így nincs szükség tőke lekötésére, mely ezáltal kamatozhat és beforgatható az alaptevékenységbe vagy üzletfejlesztési célokba. Ezen felül fontos induló kedvezményt jelent, hogy a flottakezelő visszaigényelheti az autó vételárának áfáját, így a lízingbevevő nettó beruházási értéken jut az autóhoz, míg vásárlás esetén a bruttó árat kellene megfizetnie.

Egy 2019-ben bevezetett jogszabályi változtatás tovább növeli az operatív lízing finanszírozási előnyeinek sorát. Mivel a tartós bérlettel a vállalat szolgáltatást vesz igénybe, a havi díj áfájának minimum 50 százaléka, de akár még ennél is nagyobb része visszaigényelhető, melyet az üzleti és a szabadidős felhasználás aránya határoz meg.

A tartós bérlettel így tervezhetővé válnak a flotta költségei az igénybe vevő cég számára, hiszen a futamidő alatt fix havi díjért cserébe sajátjaként használhatja az autót a tulajdonviszonnyal járó minden kötelesség és adminisztrációs teher nélkül. A magasabb maradványértéknek és az áfa-visszaigénylésnek köszönhetően pedig a cégek akár 35 százalékot is megtakaríthatnak az autóflottájuk finanszírozási költségein.

Szakértelem forintosítva

Az operatív lízinggel a cégek jelentős pénzügyi kedvezményekkel juthatnak hozzá a gépjárműhöz, ám egy autóba történő beruházásánál nem csupán a vételárat kell alapul venni. A várható maradványérték és az értékcsökkenés jelentősen befolyásolja az autó finanszírozásához kapcsolódó összes költséget. A LeasePlan a szerződéskötéskor magas, valós piaci és egyben garantált maradványértéket számít az autóra, mivel szakmai tapasztalatából és kapcsolatrendszeréből adódóan pontos becslést tud készíteni arra vonatkozóan, hogy milyen áron tudja majd eladni a járművet. Így tehát operatív lízing esetén az ügyfélnek nem kell aggódnia amiatt, hogy a futamidő végén mennyit fog érni az autó, és az értékcsökkenés mértéke is több mint 40 százalékkal alacsonyabb lehet, mint vásárlás esetén.

A finanszírozás mellett azonban érdemes az üzemeltetési költségeknek is utánaszámolni, amibe nem csak az üzemanyagköltség tartozik bele, habár sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi tételről. A karbantartáshoz és üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásoknak az értékét saját tulajdon esetén nem lehet pontosan megbecsülni, ám a vállalatok szakértelem és erőforrás hiányában jellemzően a lízingköltségek többszöröséért tudják csak elvégezni az üzemeltetést, az erre fordított munkaórák díjáról nem is beszélve. Az operatív lízing esetében a flottakezelő szerződött partnereinél már csak a volumenből fakadóan is jelentős kedvezményekkel szervizeli a flottába tartozó autókat, szerzi be a szükséges alkatrészeket és gumit vagy köti meg a kötelező biztosításokat.

Egy számla, rengeteg szolgáltatás

A szolgáltatáscsomagnak ezen felül olyan ún. kényelmi elemei is vannak, amelyekkel a vállalat számára egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válnak a céges flotta ügyei. A havi díj a karbantartás-, biztosítás- és a szervizügyintézés, valamint az adminisztráció költségei mellett magában foglalja többek között az Assistance szolgáltatást, a biztosítási és bírságügyintézést, az üzemanyagkártya-menedzsmentet és a csereautó-szolgáltatást is. Bármilyen váratlan esemény következik is tehát be, az nem jár extra ügyintézéssel, illetve költségekkel a cég számára. Akár néhány autóból, akár több száz gépjárműből áll a flotta, fontos, hogy a cégek a lehető legoptimálisabb szinten tartsák a költségeket és a céljaiknak leginkább megfelelő autót használják, amihez a havi díj részét képező flottatanácsadás segítséget nyújt. A flottakezelő bevonásából így a teljes cég profitál: a flottaügyekért felelős beosztottak szakértő segítséget kapnak az operatív ügyintézésben és az autóüzemeltetéshez kapcsolódó iparág útvesztőiben, míg az autókat használó alkalmazottak a mobilitásukat biztosító extra juttatásban részesülnek.

Végezetül pedig vegyük számításba azt is, hogy a tartós bérlet nemcsak a futamidő alatt könnyíti meg a cég életét az ügyintézési terhek átvállalásával, hanem a szerződés lejártakor is. Ilyenkor ugyanis a flottakezelő viseli az autó eladásának kockázatát és vállalja az értékesítéssel járó feladatok elvégzését. Így a járművet használó cégnek nem kell a további értékesítéssel foglalkoznia, elég csupán leadnia a kulcsot és átülni egy új autóba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink