hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autóvásárlás vagy bérlés? Cégeknek ez éri meg jobban

  • adozona.hu

A 2020-as év ráébresztette a vállalatokat, hogy a legváratlanabb helyzetre is fel kell készülniük a túléléshez, illetve a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek egyik kulcsa a szabadon felhasználható tőke növelése, ami nemcsak a likviditás megőrzése, hanem az üzletfejlesztési célok megvalósítása miatt is kiemelten fontos. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben ezért egy tartós beruházás, így például egy saját tulajdonú autó beszerzése óriási kockázatot jelenthet, hiszen a vásárlást vagy a hitelfelvételt követően a vállalat évekig nem fér hozzá a lekötött összeghez, ami megnehezíti a gyors üzleti reakciót. A flottakezelésben piacvezető LeasPlan összefoglalta, hogy milyen mértékű költségmegtakarítást érhetnek el a vállalatok a céges flottához kapcsolódóan, ha vásárlás helyett a tartós bérletet választják.

A céges flotta ügyeinek kiszervezése nem csupán könnyebbséget jelent a vállalatok mindennapjaiban, hanem számos pénzügyi előnyt is kínál az igénybe vevőnek mind adózás tekintetében, mind pedig a flottakezelő szakértelmének köszönhetően. Emellett pedig egy kiszámítható elemmel bővíti a munkáltatói juttatások körét, amely hosszú távon hozzájárulhat a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez, ezáltal a cég sikereihez.

Szabályozásból fakadó pénzügyi előnyök

Az operatív lízing egyik legközismertebb pénzügyi előnye, hogy az autó finanszírozási költségét a lízingcég állja, és a lízingelő üzleti eredményeitől függően akár induló befizetés nélkül is hozzá lehet jutni a kiválasztott járműhöz. Így nincs szükség tőke lekötésére, mely ezáltal kamatozhat és beforgatható az alaptevékenységbe vagy üzletfejlesztési célokba. Ezen felül fontos induló kedvezményt jelent, hogy a flottakezelő visszaigényelheti az autó vételárának áfáját, így a lízingbevevő nettó beruházási értéken jut az autóhoz, míg vásárlás esetén a bruttó árat kellene megfizetnie.

Egy 2019-ben bevezetett jogszabályi változtatás tovább növeli az operatív lízing finanszírozási előnyeinek sorát. Mivel a tartós bérlettel a vállalat szolgáltatást vesz igénybe, a havi díj áfájának minimum 50 százaléka, de akár még ennél is nagyobb része visszaigényelhető, melyet az üzleti és a szabadidős felhasználás aránya határoz meg.

A tartós bérlettel így tervezhetővé válnak a flotta költségei az igénybe vevő cég számára, hiszen a futamidő alatt fix havi díjért cserébe sajátjaként használhatja az autót a tulajdonviszonnyal járó minden kötelesség és adminisztrációs teher nélkül. A magasabb maradványértéknek és az áfa-visszaigénylésnek köszönhetően pedig a cégek akár 35 százalékot is megtakaríthatnak az autóflottájuk finanszírozási költségein.

Szakértelem forintosítva

Az operatív lízinggel a cégek jelentős pénzügyi kedvezményekkel juthatnak hozzá a gépjárműhöz, ám egy autóba történő beruházásánál nem csupán a vételárat kell alapul venni. A várható maradványérték és az értékcsökkenés jelentősen befolyásolja az autó finanszírozásához kapcsolódó összes költséget. A LeasePlan a szerződéskötéskor magas, valós piaci és egyben garantált maradványértéket számít az autóra, mivel szakmai tapasztalatából és kapcsolatrendszeréből adódóan pontos becslést tud készíteni arra vonatkozóan, hogy milyen áron tudja majd eladni a járművet. Így tehát operatív lízing esetén az ügyfélnek nem kell aggódnia amiatt, hogy a futamidő végén mennyit fog érni az autó, és az értékcsökkenés mértéke is több mint 40 százalékkal alacsonyabb lehet, mint vásárlás esetén.

A finanszírozás mellett azonban érdemes az üzemeltetési költségeknek is utánaszámolni, amibe nem csak az üzemanyagköltség tartozik bele, habár sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi tételről. A karbantartáshoz és üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásoknak az értékét saját tulajdon esetén nem lehet pontosan megbecsülni, ám a vállalatok szakértelem és erőforrás hiányában jellemzően a lízingköltségek többszöröséért tudják csak elvégezni az üzemeltetést, az erre fordított munkaórák díjáról nem is beszélve. Az operatív lízing esetében a flottakezelő szerződött partnereinél már csak a volumenből fakadóan is jelentős kedvezményekkel szervizeli a flottába tartozó autókat, szerzi be a szükséges alkatrészeket és gumit vagy köti meg a kötelező biztosításokat.

Egy számla, rengeteg szolgáltatás

A szolgáltatáscsomagnak ezen felül olyan ún. kényelmi elemei is vannak, amelyekkel a vállalat számára egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válnak a céges flotta ügyei. A havi díj a karbantartás-, biztosítás- és a szervizügyintézés, valamint az adminisztráció költségei mellett magában foglalja többek között az Assistance szolgáltatást, a biztosítási és bírságügyintézést, az üzemanyagkártya-menedzsmentet és a csereautó-szolgáltatást is. Bármilyen váratlan esemény következik is tehát be, az nem jár extra ügyintézéssel, illetve költségekkel a cég számára. Akár néhány autóból, akár több száz gépjárműből áll a flotta, fontos, hogy a cégek a lehető legoptimálisabb szinten tartsák a költségeket és a céljaiknak leginkább megfelelő autót használják, amihez a havi díj részét képező flottatanácsadás segítséget nyújt. A flottakezelő bevonásából így a teljes cég profitál: a flottaügyekért felelős beosztottak szakértő segítséget kapnak az operatív ügyintézésben és az autóüzemeltetéshez kapcsolódó iparág útvesztőiben, míg az autókat használó alkalmazottak a mobilitásukat biztosító extra juttatásban részesülnek.

Végezetül pedig vegyük számításba azt is, hogy a tartós bérlet nemcsak a futamidő alatt könnyíti meg a cég életét az ügyintézési terhek átvállalásával, hanem a szerződés lejártakor is. Ilyenkor ugyanis a flottakezelő viseli az autó eladásának kockázatát és vállalja az értékesítéssel járó feladatok elvégzését. Így a járművet használó cégnek nem kell a további értékesítéssel foglalkoznia, elég csupán leadnia a kulcsot és átülni egy új autóba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtóval megegyezés letiltás esetén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyermek mellett vállalkozói tevékenység

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close