hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Augusztus után, szeptemberben is csökkent a GKI konjunktúraindexe

  • adozona.hu

Augusztus után szeptemberben is – hibahatáron belül –, de csökkent a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások némi romlásának következménye, az üzletiek ugyanis stagnáltak. A hazai gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű zuhanása után májusban és júniusban számottevő, júliusban szerényebb pozitív korrekció következett be, s ezzel a GKI konjunktúraindexe ledolgozta áprilisi esésének bő felét. A ledolgozás mértéke szeptemberre már csak szűk felére csökkent, olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. honlapján.

Szeptemberben az üzleti várakozások augusztushoz képest az iparban és az építőiparban kissé javultak, a kereskedelmi és szolgáltató szektorban romlottak, de a változások valójában a stagnáláshoz vannak közel. A bizalmi indexek áprilisi zuhanásából a legkevesebbet az ipar, a legtöbbet a szolgáltató szektor tudott szeptemberig ledolgozni. Az iparban a rendelésállományok (ezen belül az export-rendelések) és a készletek megítélése javult. Ezt azonban szinte teljesen ellensúlyozta a termelési várakozások romlása. Az építőiparban szeptemberben sem a magas-, sem a mélyépítők kilátásai nem változtak érdemlegesen. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség augusztushoz képest érezhetően javult, míg a rendelésállományok értékelése nem változott. A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése kéthavi emelkedés után szeptemberben jelentősen csökkent, míg a rendeléseké javult. A készletek színvonaláról alkotott vélemény szinte nem változott. A szolgáltató szektorban az általános üzletmenet megítélése az augusztusinál kedvezőbb lett, a forgalmi várakozások viszont romlottak.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága szeptemberben nem változott, minden ágazatban valamivel több a létszám csökkentését, mint növelését tervező cég. Az iparban javult, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban kissé romlott a foglalkoztatási hajlandóság. A lakosság körében augusztusban még csak kissé, szeptemberben viszont erőteljesebben erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Az áremelési törekvés az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató cégeknél gyengült, de a változások minimálisak. Ugyanakkor érezhetően csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőjének megítélése szeptemberben minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen rosszabb lett, különösen a kereskedelmi és a szolgáltató szektorban.

A fogyasztói várakozások az áprilisi zuhanásnak szeptemberig összességében alig több mint felét tudták ledolgozni, ráadásul az emelkedő trend már augusztusban megszakadt. A lakosság szeptemberben – augusztushoz képest – valamivel jobbnak értékelte saját pénzügyi helyzetét, nem változott viszont a véleménye a megtakarítási lehetőségeiről, miközben romlónak érzékelte a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs