hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áron alul adta el ingatlanát? Így kérheti a különbözetet a vevőtől

  • adozona.hu

2008-ban adásvételi szerződés alapján értékesített külterületi szántót túl alacsony áron kelt el, lehet-e különbözetet kérni a vevőtől? Amennyiben nem kíván fizetni, van-e jogorvoslati lehetőség? Mi a helyzet abban az esetben, ha a szántó árverés során került az új ügyfél tulajdonába? – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Árveréskor a végrehajtó közli a becsértéket, és a közléstől számított 15 napon belül lehetett végrehajtási kifogást előterjeszteni. Ilyen esetben a becsértéket a bíróság – szükség esetén szakértő közreműködésével – állapította volna meg. A végrehajtásnak igen szigorú szabályai vannak. Mivel 2008-as a szerződéskötés időpontja, már csak a polgári perrendtartás szerinti rendkívüli jogorvoslatokkal lehetne élni – perújítás, felülvizsgálat – a dokumentumok és a dátumok átvizsgálása után.

Amennyiben nem végrehajtás útján került értékesítették a földterületet, szintén kizárólag bírósághoz lehet fordulni az ügyben és – az ügy 2008-as dátuma miatt – szintén csak rendkívüli perorvoslatok jöhetnének szóba.

A fenti esetben a szerződés érvénytelenségének egyik esetéről a szerződés megtámadhatóságáról beszélhetünk. A szerződés érvénytelenségnek két esete van: a semmisség és a megtámadhatóság. A különbség közöttük az, hogy míg a semmisségre bárki, akinek ehhez jogi érdeke fűződik, határidő nélkül hivatkozhat, addig a megtámadhatóság esetén a szerződés csak akkor lesz semmis, ha azt a bíróság a megtámadás következtében nyilvánítja – egyébként a megkötéséig visszamenőleges hatállyal – érvénytelenné.

A megtámadhatóság esete a feltűnő értékaránytalanság miatt indítható per. Erről akkor beszélünk, ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az értékaránytalanság.

A bírói gyakorlat a szolgáltatás és ellenszolgáltatás közötti 20 százalékot el nem érő különbséget még nem, a 40-50 százalékot meghaladót pedig minden esetben feltűnőnek tekinti. A kettő közé esik a bíróság mérlegelési lehetősége. Hangsúlyozni kell, hogy mindig az eset összes körülményeinek vizsgálata alapján lehet csak eldönteni, hogy az értékkülönbség feltűnően nagy, vagy sem. Amennyiben az értékkülönbség feltűnő, a bíróság úgy orvosolhatja ezt, hogy addig mérsékli az ellenszolgáltatás összegét, hogy az már ne legyen feltűnően értékaránytalan.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close