hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfát emelnének a franciák

  • dr. Marosi Andrea

Jean-Marc Ayrault francia kormányfő megkezdte hétfőn az első egyeztetéseket a szakszervezetekkel egy esetleges adóreform érdekében.

A jövőre várható adóemelések miatt Francois Hollande államfőhöz hasonlóan a népszerűségi listák végén kullogó miniszterelnök kezdeményezését az ellenzék egyszerű "politikai akciónak" minősítette. A jobboldal szerint Ayrault az egyre ingatagabbá váló bársonyszékét próbálja megmenteni az ötlettel. 

"Úgy érzem, hogy a miniszterelnök tényleg eltökélt az adópolitika kérdésében" - mondta Jean-Claude Mailly, a Force ouvriere (FO) szakszervezet vezetője, akit elsőként fogadott a kormányfő. Szerinte nem kommunikációs akcióról van szó, a kormány komolyan gondolkodik az adórendszer átalakításán. 

Ayrault nagy meglepetésre kedden jelentette be, hogy adóreformot hirdet a kormány, miután szeptember óta folyamatosak a tervezett áfa-, illetve egyéb adóemelések elleni utcai tüntetések. Pierre Moscovici gazdasági minisztert ugyanakkor a miniszterelnök nem vonta be a tervébe, így az adóügyekért felelős tárca vezetője nem is vesz részt az egyeztetéseken, jelenleg Kínában tartózkodik hivatalos látogatáson. 

A kormányfő a jelenleginél "igazságosabb, hatékonyabb és átláthatóbb" adószabályokat ígért, de a társadalombiztosítás finanszírozásáról, az állami kiadásokról és befektetésekről, a munkahelyteremtésről, a felnőttképzésekről és a vásárlóerőről is egyeztetni kíván a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel is. 

A bejelentett menetrend szerint Ayrault 2014 nyarára szeretne olyan döntéseket hozni, amelyek a 2015-ös költségvetésbe már belekerülhetnének. 

A legtöbb szakszervezet azon az állásponton van, hogy az áfaemelések helyett a több száz adókedvezménnyel rendelkező, progresszíven emelkedő személyi jövedelemadó rendszerének súlyát kellene az állami bevételekben növelni. A munkáltatók viszont a kötelező járulékok csökkentését szeretnék elérni.   

A kormány az úgynevezett forrásadó lehetőségét is vizsgálja. Franciaország ugyanis az egyik olyan ritka uniós tagállam, ahol nem vonják le közvetlenül a fizetésekből az adóelőleget, hanem az éves keresete után mindenki utólag fizeti be a személyi jövedelemadót. A szakszervezetek egy része nem támogatná a forrásadó bevezetését. 

A miniszterelnök egyébként ellenzéki politikustársai véleményét is kikéri az adóreform ügyében, akik kétségbe vonták Ayrault őszinteségét. 

"Nem fogok egy olyan tervezet mögé beállni, amely mindenekelőtt nem az adók jelentős csökkentését irányozza elő" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) főtitkára.    

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke egyszerűen "nem hisz ebben a nagy reformban", amely szerinte nem is fog megvalósulni. 

Francois Bayrou, a centristák vezetője szerint a kormányfő "elterelő hadműveletéről" van szó, aki "úgy érzi, hogy nincs már több mozgástere". 

Az egyeztetések megkezdése előtt a kormányfő leszögezte, hogy a január 1-jén életbelépő áfaemeléseken nem kíván változtatni. A normál forgalmi adó 19,6-ról 20 százalékra, míg a kedvezményes 7-ről 10-re fog emelkedni, ami számos szektor és politikus tiltakozását váltotta ki. A 3,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó környezetvédelmi adót, amely egymilliárd euró (300 milliárd forint) bevételt jelentene az államkasszának, a breton tiltakozások nyomán viszont a kormány egyelőre levette a napirendről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink