hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóíveket küldtek a hatóságok a kriptodeviza-piaci befektetőknek

  • MTI

Kriptodevizapiaci befektetők százezreinek küldtek ki adóbevallási íveket Indiában, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy 17 hónap alatt több mint 3,5 milliárd dollár értékű tranzakciót hajtottak végre virtuális devizákkal.

Az adóhatóság közlése szerint kilenc indiai kriptodevizakereskedési platformtól gyűjtöttek adatokat, amelyek elemzése után a bitcoinba és más digitális devizákba befektetőket, köztük komoly technológiai tudással rendelkező fiatalokat, ingatlanpiaci szereplőket és ékszerészeket felszólították, hogy fizessék meg a tőkejövedelemre kivetett adót. 

Az adóhatóság azt is kéri, hogy az adóbevallásban mindenki részletesen tüntesse fel a birtokában lévő kriptodevizákat és az azok megvásárlásához szükséges tőke forrását. 

A kormányok világszerte küszködnek azzal a problémával, hogy miként kellene szabályozni a kriptodevizák kereskedését. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusi csúcstalálkozóján valószínűleg ezt a kérdést is megvitatják a politikai döntéshozók. 

Az indiai kormány több alkalommal adott ki figyelmeztetést, amelyben óva intett a virtuális devizákkal való kereskedéstől, mondván, hogy az hasonlít a Ponzi-sémának is nevezett piramisjátékra, a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszerre. Mindazonáltal Indiában mindeddig nem korlátozták a kriptodevizakereskedést.

Az indiai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője annyit mondott, hogy vizsgálják a szigorítások lehetőségét. 

Az indiai vezetés számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy miként tudná megvédeni a külföldi platformokon kereskedő indiai befektetőket. Már több száz befektető tett feljelentést a rendőrségen virtuális devizákkal végrehajtott, csalásnak bizonyult tranzakciók miatt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs