hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó 2017: értelmetlen adónemek, ugyanakkora összterhelés, bizakodás

  • adozona.hu

Bár tavalyhoz képest eggyel csökkent az adók száma, azok nagyságrendje és az adórendszer szerkezete nem mutat változást. Adóbevétel szempontjából továbbra is az áfa a listavezető, amiből 3300 milliárd forinttal gyarapodott 2016-ban a költségvetés – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összesítéséből.

Tavaly óta megszűnt az alapvetően a kamattámogatott hitelekhez kapcsolódó „hitelintézeti járadék” és ugyancsak kivezették a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását. Utóbbit az Európai Bizottság uniós jogba ütközőnek minősítette, így a kormány jobbnak látta teljesen megszüntetni.

Jövő januárban viszont új adónemként jön a turizmusfejlesztési hozzájárulás, éppen akkor, amikor az idén még 18 százalékos kulcs alá tartozó éttermi szolgáltatások áfája 5 százalékra csökken. Az új adó pont ugyanebből a szolgáltatáskörből származó (nettó) bevételt terheli, 4 százalékos mértékkel. Az új adónem több szempontból is sértheti az EU áfa-irányelvét, ezért ahhoz várhatóan az Európai Bizottságnak is lesz szava – véli Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

A változatlanság gyönyörködtet?

A fenti, apróbb változásokon kívül az idei adószerkezet semmilyen lényegi eltérést nem mutat a tavalyihoz képest, és ezen a rekord alacsony mértékre, 9 százalékra csökkent társasági adó sem változtat. Továbbra is velünk élnek a szinte kimutathatatlan bevételt hozó adónemek, így például a háztartási alkalmazottak után fizetendő adó, amiből 2016-ban mindössze 32 millió forint folyt be a költségvetésbe.

Az adóbevételek túlnyomó többségét továbbra is az áfa teszi ki (2016-ben is az előző évivel szinte megegyező, megközelítően 3300 milliárd forint), ami a 27 százalékos áfakulcs fényében nem is meglepő. Az áfát követi a szociális hozzájárulási adó és a személyi jövedelemadó.

Előrelépés 2017-ben viszont a munkabért terhelő adók csökkenése: a szociális hozzájárulási adó 5 százalékos csökkenése remélhetőleg hozzá fog járulni a gazdaság kifehérítéséhez. Ennek ideje volt, mert Magyarország 2015-ben még mindig a 4. helyen állt az OECD-országok között a munkabért terhelő adómértékekben.

A szám is számít

Bizonyos szempontból feleslegesnek tűnhet azon lamentálni, vajon hány adónem van Magyarországon, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy sok adó mellett is működhet sikeresen egy ország (lásd Ausztrália vagy épp az USA példáját, amelyek adórendszere egyes felmérések szerint 125, illetve 97 adónemet számlál).

Áttekintve azonban a magyarországi adófajtákat, úgy tűnik, hogy azok racionalizálása, egyes adók kivezetése nagyban hozzájárulhatna a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkentéséhez, és ezáltal a gazdaság fejlődéséhez, miközben az államháztartás szinte meg sem érezné hiányukat.

A magyarországi adófajták számának felméréséhez nem mindegy, mit minősítünk adónak. A mindennapi tapasztalat, továbbá az adózási elmélet egyaránt egyértelműsítik, hogy nem minden, az állam irányában fennálló fizetési kötelezettség tekinthető adónak.

Egyrészt, vannak olyan befizetési kötelezettségek, amelyek közvetlenül meghatározott szolgáltatásokra vagy előnyökre jogosítanak – ezek nem adók. Így például egy eljárási díj nem minősülhet adónak, miként például az autópálya-használati díj sem.

Ugyanígy a klasszikus társadalombiztosítási járulékok sem adók, mert azok tipikusan maximáltak, vagyis mértékük elvben igazodik az értük kapott szolgáltatáshoz. Más kérdés, hogy ma Magyarországon a tb-járulékok már nem így működnek, így ezeket – egy kivételével – adónak tekintette az ügyvédi iroda.

A bírságok, pótdíjak és egyéb szankciók szintén nem minősülhetnek adónak, bármennyire is ilyen érzése van az egyszeri befizetőnek.

Másik oldalról ugyanakkor adónak minősülnek bizonyos befizetések, amelyek ugyan nem közvetlenül az államnak fizetendők, de mégis államilag kikényszerítettek, amelyek ellenszolgáltatásra nem jogosítanak. Ennek tipikus példája jelenleg a kötelező kamarai regisztrációs díj.

Adónemek 2017-ben

A forgalmazó és a befektetési alap különadója

Kisvállalati adó

A magánszemély egyes jövedelmeinek különadója

Környezetterhelési díj

Általános forgalmi adó

Környezetvédelmi termékdíj

Baleseti adó

Közművezetékek adója

Bányajáradék

Kulturális adó

Biztosítási adó

Magánszemélyek kommunális adója

Cégautó-adó

Munkaerő-piaci járulék

Ebrendészeti hozzájárulás

Népegészségügyi termékadó

Egészségügyi hozzájárulás

Nukleáris hozzájárulás

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

Nyugdíjjárulék

Egyszerűsített vállalkozói adó

Pénzbeni egészségbiztosítási járulék

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Pénzügyi szervezetek különadója

Energiaadó

Pénzügyi tranzakciós illeték

Energiaellátók jövedelemadója

Regisztrációs adó

Építményadó

Rehabilitációs hozzájárulás

Erdővédelmi járulék

Reklámadó

Földvédelmi járulék

Szakképzési hozzájárulás

Gépjárműadó

Személyi jövedelemadó

Gyógyszerforgalmazók különadói

Szerencsejáték-felügyeleti díj

Háztartási munka regisztrációs díja

Szociális hozzájárulási adó

Helyi iparűzési adó

Táppénz-hozzájárulás

Hitelintézetek különadója

Társasági adó

Hulladéklerakási járulék

Távközlési adó

Idegenforgalmi adó

Telekadó

Illeték

Települési adó

Innovációs járulék

Természetbeni egészségbiztosítási járulék

Játékadó

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Jövedéki adó

Vám

Kamarai hozzájárulás

Vízkészlet-járulék

Kisadózó vállalkozások tételes adója

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reprezentációs költség – önellenőrzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho-kedvezmény

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X