hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tulajdonosok a cégben – a könyvelő felelősségéről

  • adozona.hu

Mi a teendő, ha megváltoztak a cég tulajdonosai, de az új tagok nem veszik fel a kapcsolatot a társaság könyvelőjével? Hogyan kellene eljárnia ebben az esetben? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Társaságunk által könyvelt cég tulajdonosai valamennyien eladták üzletrészüket, az ügyvezető személye is változott. Az új ügyvezető, illetve tulajdonosok a cégnyilvántartásban még nem szerepelnek. (Valószínűleg még nincs bejegyezve.) Társaságunkat sem keresték meg a számviteli szolgáltatással kapcsolatosan. Szerződésünk szerint a bevallásaikat mi adjuk be, meghatalmazás alapján. Hogyan járunk el helyesen, ha a meghatalmazást visszavonatjuk, amíg nem jelentkezik az új ügyvezető?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szolgáltatási szerződésre a Ptk. kötelmi jogra vonatkozó előírásait kell alkalmazni. E rendelkezések között az szerepel, hogy a kötelem megszűnik „a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, ha a szolgáltatást annak jellegénél fogva  kifejezetten részére kellett nyújtani.” Ebből számomra az következik, hogy a tulajdonosok és az ügyvezető személyének változása önmagában nem jelenti a szerződés megszűnését.

Ez vonatkozik arra is, ha a könyvelő meghatalmazással képviseleti joggal is rendelkezik. Javasolható azonban a kapcsolat felvétele a vállalkozással és a szerződés (meghatalmazás) megerősítése egy jognyilatkozattal, meghatalmazással.

Természetesen kezdeményezhető a szerződés vagy a képviseletre vonatkozó meghatalmazás módosítása vagy felmondása is.

Tekintettel arra, hogy a képviseleti jogot az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírása szerint be kellett jelenteni az adóhatósághoz EGYSÉGES KÉPVISELETI adatlapon (EGYKE nyomtatványon), így a jog megszűnését is be kell jelenteni. Erre vonatkozóan az EGYKE kitöltési útmutató a következőt írja elő az adatlap C részében.  

„3., 4. A képviseleti jogosultság megszűnésének bejelentése Az Adatlapon bejelentett állandó meghatalmazás, megbízás visszavonását, felmondását, vagy a törvényes képviselő képviseleti jogosultságának megszűnését az Adatlap „C” részének 3, illetve 4. rovatában a megszűnés időpontjának megjelölésével lehet bejelenteni. Ha az állandó meghatalmazást, megbízást vagy annak megszűnését az adózó képviselője jelenti be, az adóhatóság a bejelentésről az adózót írásban értesíti. Az adózó az eseti, illetve az állandó meghatalmazás, megbízás visszavonását, felmondását haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz.

A képviseleti jog megszűnését a meghatalmazott, megbízott is bejelentheti. A képviseleti jog keletkezése és megszűnése az adóhatósággal szemben az adóhatósághoz történő bejelentéstől hatályos azzal, hogy a képviseleti jog megszűnésének bejelentése napján a meghatalmazottat még az adóhatósági iratok átvételére jogosult személynek kell tekinteni." [Ptk. 6:1. §, 6:3. §; Art. 7. § (5) bekezdés, EGYKE kitöltési útmutató]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fizetés nélküli szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkahelyi jelenlét igazolása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close