hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új tulajdonosok a cégben – a könyvelő felelősségéről

  • adozona.hu

Mi a teendő, ha megváltoztak a cég tulajdonosai, de az új tagok nem veszik fel a kapcsolatot a társaság könyvelőjével? Hogyan kellene eljárnia ebben az esetben? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Társaságunk által könyvelt cég tulajdonosai valamennyien eladták üzletrészüket, az ügyvezető személye is változott. Az új ügyvezető, illetve tulajdonosok a cégnyilvántartásban még nem szerepelnek. (Valószínűleg még nincs bejegyezve.) Társaságunkat sem keresték meg a számviteli szolgáltatással kapcsolatosan. Szerződésünk szerint a bevallásaikat mi adjuk be, meghatalmazás alapján. Hogyan járunk el helyesen, ha a meghatalmazást visszavonatjuk, amíg nem jelentkezik az új ügyvezető?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szolgáltatási szerződésre a Ptk. kötelmi jogra vonatkozó előírásait kell alkalmazni. E rendelkezések között az szerepel, hogy a kötelem megszűnik „a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, ha a szolgáltatást annak jellegénél fogva  kifejezetten részére kellett nyújtani.” Ebből számomra az következik, hogy a tulajdonosok és az ügyvezető személyének változása önmagában nem jelenti a szerződés megszűnését.

Ez vonatkozik arra is, ha a könyvelő meghatalmazással képviseleti joggal is rendelkezik. Javasolható azonban a kapcsolat felvétele a vállalkozással és a szerződés (meghatalmazás) megerősítése egy jognyilatkozattal, meghatalmazással.

Természetesen kezdeményezhető a szerződés vagy a képviseletre vonatkozó meghatalmazás módosítása vagy felmondása is.

Tekintettel arra, hogy a képviseleti jogot az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírása szerint be kellett jelenteni az adóhatósághoz EGYSÉGES KÉPVISELETI adatlapon (EGYKE nyomtatványon), így a jog megszűnését is be kell jelenteni. Erre vonatkozóan az EGYKE kitöltési útmutató a következőt írja elő az adatlap C részében.  

„3., 4. A képviseleti jogosultság megszűnésének bejelentése Az Adatlapon bejelentett állandó meghatalmazás, megbízás visszavonását, felmondását, vagy a törvényes képviselő képviseleti jogosultságának megszűnését az Adatlap „C” részének 3, illetve 4. rovatában a megszűnés időpontjának megjelölésével lehet bejelenteni. Ha az állandó meghatalmazást, megbízást vagy annak megszűnését az adózó képviselője jelenti be, az adóhatóság a bejelentésről az adózót írásban értesíti. Az adózó az eseti, illetve az állandó meghatalmazás, megbízás visszavonását, felmondását haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz.

A képviseleti jog megszűnését a meghatalmazott, megbízott is bejelentheti. A képviseleti jog keletkezése és megszűnése az adóhatósággal szemben az adóhatósághoz történő bejelentéstől hatályos azzal, hogy a képviseleti jog megszűnésének bejelentése napján a meghatalmazottat még az adóhatósági iratok átvételére jogosult személynek kell tekinteni." [Ptk. 6:1. §, 6:3. §; Art. 7. § (5) bekezdés, EGYKE kitöltési útmutató]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány Kárpátaljára

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Személygépkocsi áfa levonása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close