adozona.hu
Visszahívják a Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajtot
//adozona.hu/altalanos/A_Nebih_visszahivja_a_Milbona_Selection_Bri_I0GMPC
Visszahívják a Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajtot
A német hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a Nébih-et, hogy Shigatoxin termelő E. coli baktérium szennyezettséget mutattak ki francia, lágy sajtban. Az érintett tételek hazánkban egyes Lidl üzletekben voltak kaphatók 2019. 12. 28-át megelőzően – írja honlapján a Nébih.
A termék azonosító adatai:
- Termék megnevezése: Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, 100g
- Tétel azonosító és minőség-megőrzési idő:
- L29513 - 19.01.2020
- L29513 - 20.01.2020
- L29514 - 20.01.2020
- Előállító: Jermi Käsewerk GmbH
A Lidl Magyarország Bt. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából. Tájékoztatásuk szerint a terméket az üzletek visszaveszik.
Fontos! Az érintett – fenti azonosítókkal ellátott – termékek, csak a Lidl honlapján közzétett üzletekben voltak elérhetőek.
Az üzletek listája az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.lidl.hu/extrak/hirek-ujdonsagok
A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.
FRISSÍTÉS! 2019. 12. 30. A Lidl Magyarország Bt. tájékoztatása szerint az érintett termékek magyar vásárlókhoz nem kerültek, az áruházak polcain nem érhetőek el.
Az E. coli fertőzésről
A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.
Hozzászólások (0)