hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszahívják a Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajtot

  • adozona.hu

A német hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a Nébih-et, hogy Shigatoxin termelő E. coli baktérium szennyezettséget mutattak ki francia, lágy sajtban. Az érintett tételek hazánkban egyes Lidl üzletekben voltak kaphatók 2019. 12. 28-át megelőzően – írja honlapján a Nébih.

A termék azonosító adatai:

  • Termék megnevezése: Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, 100g
  • Tétel azonosító és minőség-megőrzési idő:
  • L29513 - 19.01.2020
  • L29513 - 20.01.2020
  • L29514 - 20.01.2020
  • Előállító: Jermi Käsewerk GmbH

A Lidl Magyarország Bt. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából. Tájékoztatásuk szerint a terméket az üzletek visszaveszik.

Fontos! Az érintett – fenti azonosítókkal ellátott – termékek, csak a Lidl honlapján közzétett üzletekben voltak elérhetőek.

Az üzletek listája az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.lidl.hu/extrak/hirek-ujdonsagok

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

FRISSÍTÉS! 2019. 12. 30. A Lidl Magyarország Bt. tájékoztatása szerint az érintett termékek magyar vásárlókhoz nem kerültek, az áruházak polcain nem érhetőek el.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla utalása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

NAV ingó árverése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Bizalmi vagyonkezelő

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink