hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Brexit a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat is befolyásolja

  • adozona.hu

Az Egyesült Királyság kilépésével változhatnak a szellemi tulajdonjogokra – például az uniós védjegyekre, formatervekre vagy eredetmegjelölt termékekre – vonatkozó szabályok. Célszerű ezért ellenőriznünk az ezekre vonatkozó licenszszerződéseinket és megállapodásainkat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda.

Az Egyesült Királyság hivatalosan 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de ahhoz, hogy ez a távozás minden ország számára zökkenőmentes legyen, a megállapodásban átmeneti időszakot jelöltek ki, amely idén december 31-én lejár. A szellemi tulajdonra más-más szabályok vonatkoznak az átmeneti és a tényleges Brexit utáni időszakban.

„Érdemes jogi segítséggel áttekinteni a hatályos és új szellemi tulajdoni licenciaszerződéseket és megállapodásokat, különös tekintettel azokra, amelyek tartalmazzák az Európai Unió fogalmát – mondta Lendvai Zsófia, a Baker McKenzie szellemi tulajdonjogi szakértője. – Ügyelni kell arra is, hogy más-más védelem illeti meg a már meglévő szellemi tulajdonjogokat, mint azokat, amelyek csak az átmeneti időszak után részesülnek majd végleges oltalomban.”

Ha az európai uniós védjegy, lajstromozott közösségi formatervezési minta vagy a közösségi növényfajta-oltalom nem nemzetközi lajstromozáson alapul, és azt a jogosult az átmeneti időszak vége előtt szerezte meg, arra az alábbi szabályok vonatkoznak.

Az európai uniós védjegyek, lajstromozott közösségi formatervezési minták és közösségi növényfajta-oltalmak ingyen és automatikusan párhuzamos oltalmat fognak kapni az Egyesült Királyságban az átmeneti időszak után. Ehhez még csak nem is kell ténylegesen használni az átmeneti időszak lejárta előtt az európai uniós védjegyet az Egyesült Királyságban.

A védelem legalább annyi ideig megmarad, mint amennyi az uniós jog szerint még megilletné a jogosultat. Ha meg kívánjuk újítani a párhuzamos jogot, azt az uniós jog megújításának időpontja előtt meg kell tenni.

Ha egy védjegy európai uniós jóhírnevet szerzett, az azzal járó jogok csak az átmeneti időszak végéig gyakorolhatóak, utána már az Egyesült Királyság saját szabályozása szerint bírálják el.

A lajstromozás nélküli közösségi formatervezési mintáknak és adatbázisoknak szintén párhuzamos jogot biztosítanak, és legalább olyan védelem illeti meg azokat, mint amilyeneket az uniós jog előírt. Ahhoz, hogy az adatbázis jogi védelme fennmaradjon, a vállalkozásnak vagy az Egyesült Királyságban letelepedettnek kell lennie, vagy székhelyének az Egyesült Királyságban bejegyzettnek kell lennie, és működésének ténylegesen folyamatosan össze kell kapcsolódnia az Egyesült Királyság vagy egy EU-s tagállam gazdaságával.

A földrajzi jelzések, eredetmegjelölések, hagyományos különleges termékek és a borra vonatkozó hagyományos kifejezések szintén automatikusan kapnak párhuzamos jogot az Egyesült Királyságban – hacsak nem nemzetközi lajstromozáson alapulnak, vagy az EU és az Egyesült Királyság nem állapodnak meg máshogy ezekről a jogokról. Ezek legalább olyan szintű védelmet élveznek majd, mint korábban az uniós jog szerint.

Az átmeneti időszak végén – azaz 2020. december 31-én – még folyamatban lévő eljárásokra speciális szabályok vonatkoznak.

Ha az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtt védjegybejelentést vagy lajstromozott közösségi formatervezési mintaoltalom iránti bejelentést teszünk, és annak napját elismerték, akkor ezt 2021. szeptember 30-áig bejelenthetjük az Egyesült Királyságban is, így ennek a bejelentési napja ugyanaz lesz, mint az EU-s bejelentésé. Közösségi növényfajta-oltalom iránti bejelentés esetén ez a dátum 2021. június 30.

Ha az uniós védjegyet, lajstromozott közösségi formatervezési mintát vagy növényfajta-oltalmat megsemmisítik, visszavonják, semmisnek nyilvánítják, törlik, esetleg a jogosult joga kimerül, ugyanaz a változás fog történni az egyesült királyságbeli joggal is (kivéve, ha annak oka ott nem alkalmazható).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs