hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

35 ezer kilogramm tűzifa a dolgozó nevén

  • adozona.hu
1

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri azokat az adózókat, akik kockázatosnak minősített árukkal kereskednek. Így került a figyelem középpontjába egy Békés megyei székhelyű tüzép is, mely korábban havonta több alkalommal jelentett be tűzifa behozatalt Romániából, azonban az utóbbi időben ez a szám egyre csökkent. Az adatgyűjtés megerősítette azt a gyanút, hogy a tüzép továbbra is nagy forgalmat bonyolít.

A NAV pénzügyőrei és revizorai a Nébih faanyag-kereskedelmi lánc felügyelőivel közös akcióban ellenőrizték a gyanús tüzép működését. Az előkészületekben sikerült azonosítani azt a román teherautót, amely folyamatosan szállította a 30–35 ezer kilogramm tűzifát a telepre.

Titokban követték a pénzügyőrök a teherautót, hogy a lerakás helyét is megtalálják. A szállítók szervezettek voltak, a teherautót úgynevezett „előfutár” vezette fel. A telephelyet bezárták miután a teherautó megérkezett, az ott tartózkodó alkalmazottak elhagyták a helyszínt. Később, az ellenőrzéskor kiderült, hogy ez egy óvintézkedés volt, hiszen így egy esetleges ellenőrzés esetén a kereskedő azt nyilatkozhatta volna, hogy az áru csak megőrzésre volt nála. Ezt támasztotta volna alá az is, hogy nem történt meg a szállítmány lerakodása. A pénzügyőrök azonban vártak és csak akkor fedték fel magukat, amikor a járműszerelvényről elkezdték lepakolni az árut.

Az is kiderült, hogy a papírok szerint a szállítmány az egyik telepen dolgozó alkalmazott nevére érkezett. A telephely képviselője megerősítette, hogy alkalmazottjuk rendelte a tűzifát, és a teherautó azért a társaság telephelyére ment, mert a címzett lakhelyén nem tudott bemenni az utcába. Az alkalmazott a munkáltatója jelenlétében először elismerte, majd amikor már csak őt hallgatták meg a pénzügyőrök, akkor tagadta, hogy övé lenne a szállítmány.

A további vizsgálatok megállapították, hogy a tüzépet üzemeltető vállalkozó 2018-ban és 2019-ben megközelítőleg 2 000 mázsa tűzifát értékesített számla nélkül, összesen csaknem 7 millió forint értékben, valamint több esetben nem jelentette be szállítmányait az EKÁER-be, ezért 775 ezer forint mulasztási bírsággal számolhat. Az EKÁER-vizsgálat alapján elrendelt, folyamatban lévő ellenőrzés során – többek között a nemzetközi megkeresés eredményének függvényében – fogják a NAV revizorai megállapítani a cég valós árbevételét és az ehhez kapcsolódó adókötelezettségeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
remete66

A címben szereplő 35 ezer tonna kicsit sok...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztári közösségi támogatás adómentessége

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Két helyről adódik össze a 36 óra

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close