hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

35 ezer kilogramm tűzifa a dolgozó nevén

  • adozona.hu
1

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri azokat az adózókat, akik kockázatosnak minősített árukkal kereskednek. Így került a figyelem középpontjába egy Békés megyei székhelyű tüzép is, mely korábban havonta több alkalommal jelentett be tűzifa behozatalt Romániából, azonban az utóbbi időben ez a szám egyre csökkent. Az adatgyűjtés megerősítette azt a gyanút, hogy a tüzép továbbra is nagy forgalmat bonyolít.

A NAV pénzügyőrei és revizorai a Nébih faanyag-kereskedelmi lánc felügyelőivel közös akcióban ellenőrizték a gyanús tüzép működését. Az előkészületekben sikerült azonosítani azt a román teherautót, amely folyamatosan szállította a 30–35 ezer kilogramm tűzifát a telepre.

Titokban követték a pénzügyőrök a teherautót, hogy a lerakás helyét is megtalálják. A szállítók szervezettek voltak, a teherautót úgynevezett „előfutár” vezette fel. A telephelyet bezárták miután a teherautó megérkezett, az ott tartózkodó alkalmazottak elhagyták a helyszínt. Később, az ellenőrzéskor kiderült, hogy ez egy óvintézkedés volt, hiszen így egy esetleges ellenőrzés esetén a kereskedő azt nyilatkozhatta volna, hogy az áru csak megőrzésre volt nála. Ezt támasztotta volna alá az is, hogy nem történt meg a szállítmány lerakodása. A pénzügyőrök azonban vártak és csak akkor fedték fel magukat, amikor a járműszerelvényről elkezdték lepakolni az árut.

Az is kiderült, hogy a papírok szerint a szállítmány az egyik telepen dolgozó alkalmazott nevére érkezett. A telephely képviselője megerősítette, hogy alkalmazottjuk rendelte a tűzifát, és a teherautó azért a társaság telephelyére ment, mert a címzett lakhelyén nem tudott bemenni az utcába. Az alkalmazott a munkáltatója jelenlétében először elismerte, majd amikor már csak őt hallgatták meg a pénzügyőrök, akkor tagadta, hogy övé lenne a szállítmány.

A további vizsgálatok megállapították, hogy a tüzépet üzemeltető vállalkozó 2018-ban és 2019-ben megközelítőleg 2 000 mázsa tűzifát értékesített számla nélkül, összesen csaknem 7 millió forint értékben, valamint több esetben nem jelentette be szállítmányait az EKÁER-be, ezért 775 ezer forint mulasztási bírsággal számolhat. Az EKÁER-vizsgálat alapján elrendelt, folyamatban lévő ellenőrzés során – többek között a nemzetközi megkeresés eredményének függvényében – fogják a NAV revizorai megállapítani a cég valós árbevételét és az ehhez kapcsolódó adókötelezettségeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
remete66

A címben szereplő 35 ezer tonna kicsit sok...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérleti díj elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szociális szövetkezeti jogviszonyok

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nyílt végű pénzügyi lízing elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close