hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

11 milliós bírságot osztott ki az MNB

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában tizenegymillió forintra bírságolta a Duna Takarék Bank Zrt.-t, olvasható az MNB honlapján.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a számlaváltási rendelet, a díjkimutatásról szóló rendelet, az Unióban történő határokon átnyúló fizetésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet több pontját.

A hitelintézet – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés felmondása esetén történő elszámolásra, a fizetési számla megnyitására, a jóvá nem hagyott fizetési műveletek visszatérítésére, a haladéktalan jóváírásra vonatkozó előírásokat, a díjkimutatás során adandó tájékoztatásra és annak tartalmi követelményeire vonatkozó előírást.

A jogsértésekre tekintettel az MNB tizenegymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot esetenként huzamosan, a hitelintézet informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a fizetési műveletek nem haladéktalan jóváírása volt ahol az adott típusú fizetési műveletek teljes körét érintette.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3