hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kijavítási kérelem: elrontott vagy elfelejtett áfanyilatkozat? Van megoldás a problémára! – videó

  • adozona.hu

Megjelent az „Elrontott vagy elfelejtett áfanyilatkozat? Van megoldás a problémára! Kijavítási kérelem” című webinárium teljes anyagának videófelvétele!

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban a vállalkozásoknak mind megalakulásukkor, mind működésük során különböző döntéseket kell hozniuk. Gyakran azonban a döntésnek megfelelő adóhatósági bejelentések elmaradnak, vagy előfordul, hogy nem a NAV felé benyújtott áfanyilatkozatnak megfelelően adózik a vállalkozás.

A fent vázolt helyzet áll elő akkor is például, amikor a vállalkozás áfás számlát állít ki az általa bérbe adott ingatlan bérleti díjáról, miközben az adófizetési kötelezettség választására vonatkozó nyilatkozatot a NAV felé nem adta be, vagy azt határidőn túl teljesítette.

Amennyiben a vállalkozás jogsértő eljárását az ellenőrzéssel lezárt időszakot eredményező NAV vizsgálat megkezdését megelőzően észleli, és elévülési időn belül van, akkor ún. kijavítási kérelmet nyújthat be.

A kijavítási kérelem útján az áfanyilatkozat visszamenőleges időponttal megtehető, illetve a már benyújtott nyilatkozat visszamenőlegesen korrigálható.

Nagyon fontos, hogy a kijavítási kérelem nem eredményezheti azonban a benyújtott áfabevallások tartalmi módosulását, hiszen a vállalkozás olyan módon adózott, ahogyan a kijavítási kérelmében megjelölte. Ellenkező esetben a NAV a kijavítási kérelmet jogszerűen elutasítja.

Előadó:
Bonácz Zsolt, bejegyzett adószakértő, aki az alábbi témákat fejti az előadás során részletesebben:

  • a kijavítási kérelem funkciója (mire szolgál ez a jogintézmény);
  • a vállalkozások mely esetekben adhatnak be kijavítási kérelmet (tipikus esetek bemutatása: pl. ingatlan-bérbeadás, alanyi adómentesség);
  • kijavítási kérelem benyújthatóságának időbeli korlátai,
  • nem minden ellenőrzés korlátozza a kijavítási kérelem benyújthatóságát (pl. jogkövetési vizsgálat, áfára nem irányuló utólagos adóellenőrzés, kijavítási kérelemmel nem érintett időszakra vonatkozó áfaellenőrzés);
  • kijavítási kérelem benyújtásának módja;
  • a kijavítási kérelem tárgyi korlátja (a kérelem következtében az áfabevallás utólag nem módosítható);
  • hasznos tudnivalók a kijavítási kérelem elbírálása érdekében a NAV által elrendelt indított jogkövetési vizsgálatról;
  • praktikus tanácsok.


A webinárium résztvevőinek lehetősége volt kérdéseket intézni előadókhoz, melyeket szakértőnk az előadást követően válaszolt meg. A videó a résztvevők által feltett kérdéseket, és szakértői válaszokat is tartalmazza.

Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

Megvásárolom

A webinárium 2022. április 6-án került megrendezésre, így a videófelvétel is az ekkor hatályban levő jogszabályi környezetnek megfelelő információkat tartalmazza. Az azóta bekövetkezett változásokról kérjük tájékozódjon az Adózónán!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs