hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Turisztikai áfaszabályok 4. rész: utazásszervezés – ezek a tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfa szabályokkal foglalkozott, míg a következő három rész az utazás-szervezőkre vonatkozó áfa szabályokat ismerteti. Jelen cikkben az utazásszervezési szolgáltatás fogalmát elemezzük, kitérve arra, hogy mely tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá. A sorozat hátralévő részében pedig a különbözeti adózás részletszabályait, majd végül a turisztikai adózással kapcsolatos tévhiteket fogjuk megvizsgálni.

Az utazásszervezés alapvető elemei

Az utazásszervezési szolgáltatás fogalmát az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) az alábbiakban rögzíti: „adóalany által – saját nevében – utasnak nyújtott olyan, jellegadó tartalma alapján egészben vagy meghatározó részben turisztikai szolgáltatás, amelynek teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok (e fejezet alkalmazásában a továbbiakban együtt: más adóalany) által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás és idegenvezetés) szükséges”. Az utazásszervező pedig az utazásszervezési szolgáltatást nyújtó adóalany. A definíció négy részelemből áll:

  • adóalany saját nevében nyújtja a szolgáltatást,
  • utasnak nyújtja a szolgáltatást,
  • jellegadó tartalma alapján egészben vagy meghatározó részben turisztikai szolgáltatást nyújt,
  • a szolgáltatás teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás és idegenvezetés) szükséges.

Vizsgáljuk meg részletesen is ezeket a fogalmi elemeket!

OLVASSA EL cikksorozatunk első 3 részét!
Milyen szabályokra kell figyelni a szálláshely-szolgáltatónak? – 1. rész, Fő- és mellékszolgáltatások: áfaszabályok szálláshely-szolgáltatóknál – 2. rész, Szálláshely-szolgáltatás 3. rész. Áfa online platformos közvetítésnél, utalványoknál


1. Az adóalanyiság fogalma


Az adóalanyiság fogalma szorul a legkevesebb magyarázatra, ez mindössze azt jelenti, hogy azon jogi személyiséggel rendelkező személyek esnek a speciális szabályozás alá, akik (amelyek) önállóan üzletszerűen végeznek gazdasági tevékenységet saját nevük alatt. Fontos kiemelni, hogy Az áfatörvény XV. fejezetében foglalt utazásszervezésre vonatkozó különös szabályok nem korlátozódnak az ágazati szabályok szerinti utazási irodának, utazásszervezőnek minősülő adóalanyokra, az vonatkozik minden – az áfatörvény szempontjából utazásszervezési szolgáltatást – nyújtó adóalanyra. A C-308/96 és C-94/97 Madgett and Baldwin és a C-200/04 ISt ítéletben is kimondák, hogy a különös szabályozás nem korlátozódik az utazási irodákra, azt minden jogalanyra alkalmazni kell, aki (amely) utazást értékesít a megadott feltételek mellett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy EUB-ítéleteken keresztül megtudja mi az utas fogalma, mi a „jellegadó tartalma alapján turisztikai szolgáltatás”, mit takar, hogy „az utazásszervező saját nevében, de az utas javára megrendelten más adóalany(ok) szolgáltatását nyújtja tovább” a szolgáltatást, illetve ezek milyen esetekben esnek a speciális adózási szabályok alá!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs