hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen szabályokra kell figyelni a szálláshely-szolgáltatónak? – 1. rész

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
2

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfaszabályokkal foglalkozik.

A szálláshely-szolgáltatás fogalma

Annak meghatározása során, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) szempontjából mit tekintünk kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak, a 2009/62. adózási kérdésben foglaltakat kell irányadónak tekinteni. Az adózási kérdésben megfogalmazottak szerint „a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás tartalmában igazodik a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv szerint kedvezményezhető szolgáltatások köréhez, így a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás alatt értendő minden olyan alapvetően turisztikai jellegű szolgáltatás, amely során ellenérték fejében az adott szálláshelyre vonatkozó jogszabályok szerinti követelményeknek megfelelő szállás biztosítása történik, így különösen:
  • a szálloda, panzió, kemping, üdülőház, turistaszálló, ifjúsági szálló által nyújtott szálláshely-szolgáltatás;
  • üdülők szálláshely szolgáltatása (függetlenül attól, hogy a szolgáltatást igényjogosultak és azok hozzátartozói, vagy más személy veszi igénybe);
  • a kollégiumok, diákotthonoknak azon szálláshely-szolgáltatása, amely az áfatörvény 85. § (1) bekezdés i) pontja alapján nem minősül adómentes tevékenységnek; valamint
  • a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosítása.

Fontos kiemelni, hogy áfa szempontjából kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak nem az ágazati jogszabályokban ilyenként meghatározott, illetve a Központi Statisztikai Hivatal által ilyen TESZOR szám alá besorolt szolgáltatásokat kell tekinteni, hanem a szolgáltatás jellegadó tartalma alapján kell a minősítést elvégezni. „Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásról beszélünk tehát minden olyan esetben, amikor az adóalany idegenforgalmi körben biztosít szállást a vendégének, azaz, ha olyan szálláshely szolgáltatásról van szó, amely alapvetően turisztikai jellegű” – emeli ki egy irányadó NAV tájékoztató.

További áfával kapcsolatos írásainkat itt olvashatja el!

Mit is jelent az, hogy „alapvetően turisztikai jellegű” szálláshely-szolgáltatásról van szó? Az irányadó hatósági állásfoglalások szerint a turisztikai jelleg meghatározásánál nem az számít, hogy az adott turisztikai jellegű szolgáltatást (legjellemzőbb ilyen szolgáltatások a szálláshely-szolgáltatás és a személyszállítás) az adott megrendelő milyen célból veszi igénybe, hanem az a döntő szempont, hogy miben rejlik a szolgáltatás jellege. Egy irányadó Európai Bírósági ügyben [C 200/04. számú ügy (ISt internationale Sprach-und Studienreisen GmbH)] került kifejtésre, hogy a különös szabályok alkalmazását nem lehet attól függővé tenni, hogy az utazásnak mi a célja, vagy hogy mennyi ideig tartózkodik az utas a célországban. Ezen feltétel alkalmazása versenytorzítást okozna, és veszélyeztetné a Tanács 2006/112/EK irányelve egységes alkalmazását. Az, hogy egy adott szolgáltatás turisztikai jellegű szolgáltatásnak minősül, azért is fontos, hogy az azt igénybevevő adóalany a speciális adózás alá tartozhat-e – emiatt ezzel a kérdéssel a cikksorozat későbbi elemében részletesebben is foglalkozunk. Emellett a kérdés abban a tekintetben is releváns, hogy hogyan lehet elkülöníteni a szálláshely-szolgáltatást a bérbeadástól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként különíthető el egymástól a szálláshely-szolgáltatás és a bérbeadás, illetve hogyan állapítható meg a szálláshely-szolgáltatás teljesítési helye, és mennyi az áfa mértéke!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva! A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Az Adózóna csapata

kbujdoso

Azt szeretném kérdezni, létezik-e valami minimum időtáv, ami alatt szálláshelyszolgáltatásnak kell tekinteni egy bérleti szerződést (ami nem tartalmaz takaírtást, reggelit, egyéb szolgáltatást)? Lehet kéthétre vagy egy hónapra is lakásbérleti szerződést kötni? Melyik jogszabályi hely ad ebben egyértelmű iránymutatást?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink